Kultura
0

"Okus trešnje" u Meeting Pointu

FENA
Fondacija Kriterion mjesec maj posvetit će azijskom filmu. Na projekciji 9. maja u kinu Meeting point biti će prikazan film "Okus trešnje" u režiji Abbasa Kiarostamija.

Abbas Kiarostami, sigurno je jedan od najcjenjenijih živih reditelja koji ne rade u Hollywoodu. Karijeru filmskog režisera započeo je u 30. godini kada je vodio filmsku sekciju u Centru za intelektualni razvoj djece i adolescenata. Od tada je snimio gotovo 40 filmova i postao jedna od najvećih ličnosti savremenog iranskog filma. Njegov film "Okus trešnje", nagrađen je Zlatnom palmom na Festivalu u Kanu 1997. godine. Ovaj film prikazan je na trećem SFF-u, a ovo će biti izuzetna prilika za ljubitelje iranskog filma da vide ovaj film.

"Okus trešnje“ priča je o posljednjem danu života gospodina Badiija. Srednjovječni čovjek vozi se kroz zabačene i rijetko viđene predjele Teherana tražeći nekoga ko će za njega obaviti jedan posao i zauzvrat biti dobro plaćen. Priča otkriva da Badii ima namjeru da se ubije, a potrebna mu je osoba koja će ga nakon toga sahraniti. Tražeći svog pogrebnika Badii nailazi na likove od kojih svaki priča svoju priču. Minimalistički snimljen, film obiluje dugim pauzama u kojima je gospodin Badii rijetko prikazan istovremeno s osobama kojima se obraća.

"Okusom trešnje“ Kiarotsami je uspio da kaže jako mnogo o zemlji u kojoj nije dozvoljeno mnogo govoriti.

Naredno druženje Kriterion zakazuje za 28. maj u 21 sat, kada će u kinu Meeting point biti prikazan film „Požuda, oprez“ čiju režiju potpisuje Ang Lee.