U Sarajevu
8

Održana promocija novog ciklusa izabranih pjesama Džemaludina Latića "Ako ja umrem, draga"

N. O.
U organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca koje je izdavač "Izabranih pjesama - Ako ja umrem, draga" Džemaludina Latića održana je promocija u prostorijama Bošnjačkog Instituta Fondacija Adilbeg Zulfikarpašić u Sarajevu.

Prisutnima se u ime izdavača knjige obratila v.d. predsjednica Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca akademkinja prof.dr. Hasnija Tuna Muratagić ističući značaj i ulogu poezije Džemaludina Latića u predstavljanju bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti.

"Latićeva poezija svrstava se u vrh ne samo naše književnosti već predstavlja dio ukupne evropske i svjetske književnosti, sa posebnošću predstavlanja bosanskog jezika i Bošnjačkog naroda kojem profesor Latić pripada", istakla je profesorica Muratagić.

Promotor akademik prof.dr. Dževad Jahić u svom obraćanju istakao je posebnost, značaj i ulogu poezije Džemaludina Latića, kao jednog od živućih prvaka bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti.

U svojoj recenziji istakao je: "Pratio sam, istina sa većim zastojima i pauzama, ali ipak sagledavao i, u redoslijedu kako je šta objavljivano, obraćao pažnju na pisanje ovoga pjesnika i svaki put, doslovno svaki put, uvjeravao se u neobičnu snagu njegove poetske riječi, u svu britkost i oštrinu jezika bosanskog kojim, od samih početaka, od prve knjige 'Mejtaš i vodica' (1980) do rukopisa ovih probranih pjesama, Latić dosljedno piše, duboko uronjen u poetsko jezičko tkivo svoje zemlje i svoga naroda."

Više informacija o novoj knjizi možete pronaći na: www.dzemaludinlatic.com.