Kultura
0

Od petka u Sarajevu nova galerija Evergreen

FENA
U organizaciji asocijacije "Public Room" Sarajevo, te prijateljsku podršku Festivala MESS i programa Modul Memorije, u petak, 29. aprila u Sarajevu će biti otvorena galerija "Evergreen".

Ovim će Sarajevo na adresi Avdage Šahinagića 6 dobiti jedinstven kulturni promo centar u kojem će se, pored afirmiranih, predstavljati i mladi umjetnici sa svojim radovima, saopćeno je iz Press službe MESS.

"Redovno ćemo organizirati izložbe mladih talentiranih fotografa, dizajnera, arhitekata, slikara i drugih umjetnika. Spajanjem ljudi iz raznih sektora i s različitim afinitetima, želimo biti inkubator za razvoj kulture i novih talenata u zemlji", istaknuo je povodom otvaranja galerije Mak Kapetanović iz "Public Rooma".

Povodom otvaranja gostima će biti predstavljen jedan foto i jedan video-rad istaknute umjetnice Šejle Kamerić, te će biti predstavljeni ratni plakati Međunarodnog teatarskog festivala MESS uz predstavljanje fotografije Milomira Kovačevića Strašnog za kojom je 13 godina tragao izvršni producent Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

"Nisam ni znao ko joj je autor, ali sam 13 godina nosajući fotokopiju tražio original fotografije koja mi je bila najljepša iz ratnog Sarajeva. Godine potrage za mene su završile kada smo pripremali izložbu Milomira Kovačevića Strašnog za Modul Memorije 2007.", objasnio je Kreševljaković, najavljujući prezentaciju obje fotografije na otvaranju "Evergreena".

Organizacija "Public Room" je nastala u suradnji s istoimenom organizacijom u Skoplju. Ova neprofitna organizacija aktivna je u cijelom regionu i van njega.

Aktivnosti organizacije i njen program osnažuju nevladin sektor u regionu, utiču na državne političke linije i intenziviraju saradnje u područjima kulture, umjetnosti, dizajna i arhitekture.