Njegovanje tradicije
124

Od Bacha do sevdaha: Orkestar kakanjskog rudnika koncertom slavi 65. rođendan

FENA
Orkestar kakanjskog rudnika u četvrtak će, koncertom u gradu u kojem je i osnovan, obilježiti 65. godišnjicu. Iako sviraju širom države i van njenih granica, kažu, rođendane slave samo sa svojim sugrađanima.

Predsjednik orkestra Mirsad Dervoz Feni je kazao da sviraju od ''Bacha do sevdaha'' i da će se s takvim repertoarom predstaviti i ovim povodom.

"Sviramo, kako je to bilo i na početku, klasičnu muziku, sevdalinke, narodne i zabavne pjesme, ilahije i kaside", rekao je Dervoz.

Naveo je da je društvo multinacionalno, svih dobi i raznih zanimanja. Ima uposlenika rudnika, ali i, kako ističe Dervoz, ljekara, studenata, penzionera, nezaposlenih...

Podsjeća da je ovaj orkestar rudarske muzike osnovan u rudniku 1952. godine na inicijativu muzičkih zaljubljenika, a da je prvi učitelj i dirigent bio Ivica Grgić.

Nemoguće je, naglašava, zamisliti bilo kakvu manifestaciju, priliku, obilježavanje praznika, jubileja, radnih uspjeha, kulturnih i sportskih manifestacija i komemoracija u Kaknju, a da orkestar rudnika u tome nije dao doprinos.

Ne strahuju da orkestar neće nastaviti s tradicijom jer, siguran je Dervoz, mladi Kakanjci vole muziku i znaju vrijednost ovog orkestra.