Kultura
170

Najgledaniji bh. dječiji mjuzikl "Kralj Lav" ponovo u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
Nakon nekoliko rekordno rasprodanih termina u junu i nakon gostovanja mjuzikla na 22. lutkarskim susretima u Bugojnu, mjuzikl "Kralj Lav" kao jedno od najpopularnijih Disneyjevih ostvarenja nastavlja svoju turneju u Sarajevu.

U avanturu magičnog svijeta daleke Afrike, povest će nas trideset članova glumačkog i pjevačkog ansambla koji čine talentovana djeca iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Travnika, Zagreba i Sombora te petnaest članova stručnog tima koji čine profesori Basics škole i saradnici koproducenti iz Pozorišta mladih Sarajevo.

Orginalni kostimi, maske, šminka, kao i veliki talenti naših mladih glumaca, pjevača i plesača rezultirali su velikim uspjehom mjuzikla Kralj Lav.

Najgledaniji dječiji mjuzikl u BiH imat će reprize 28. i 29. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo od 18:00 sati. Uz orginalne kostime i maske prva bh. adaptacija čuvenog mjuzikla "Kralj lav" prikazat će junake Simbu, Mufasu, Skara, Zazua, Timona, Pumbu i ostalu ekipu Ponosne zemlje.

Mjuzikl je premijerno prikazan u vidu završnog ispita polaznika Basics škole pjevanja, klavira, baleta i muzičkog teatra za školsku 2015/2016. godinu. Učenici su kroz predmete pjevanje, gluma, balet i scenski pokret imali priliku da se upoznaju sa svim segmentima ovog mjuzikla.

Režiju potpisuju Đorđe Jovančić, koji je ujedno i izvršni i muzički producent na projektu, te glumica Staša Dukić. Balerina Nadža Pušilo je kreirala koreografije i scenski pokret, dok lutkar Sabit Agić potpisuje kostimografiju i scenografiju. Scenarij je adaptirao Đorđe Jovančić, a glumu prilagodila Staša Dukić. Vokalni

supervizor je profesorica Jelena Radović, a korepetitor je Marija Ivančević- Stipić, dok je inspicijent na projektu Marija Stevanović. Producent mjuzikla je Dalibor Perković, a video i grafički dizajn potpisuje Marko Jovančić. Majstori svjetla su Edin Memić i Adis Mirojević predvođeni tehničkim rukovodiocem Ismirom Fazlićem. Za šminku i maske su zadužene Maja Talović i Vesna Husić.