Kultura
0

"Nagrada za životno djelo" Ajši Džemili Zahirović

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodna pjesnička akademija - Akademija svih kontinenata dodijelila je Ajši Džemili Zahirović "Nagradu za životno djelo", u znak njenog istaknutog doprinosa svjetskoj poeziji, te za pionirski rad u usmjeravanju ljudskog roda, prema putu mira, sveopće harmonije i humanizma bez granica.

Ova nagrada dodijeljena je 9. aprila 2009., na proslavi Svjetskog dana poezije, u Centru za svjetski mir - Chemmencherry, Chenai (Indija).

U nizu od do sada primljenih 20 značajnih internacionalnih nagrada i priznanja za literaturu, poeziju i doprinos miru, u srcu pjesnikinje Ajše Zahirović ova zauzima posebno mjesto, iako joj je, kako je kazala, teško vrednovati nagrade.

"Sve nagrade i priznanja mnogo mi znače, posebno zato što su ih dodijelile razne institucije iz raznih zemalja. Dodijelili su mi ih institucije i ljudi koji me ne poznaju i koji su samo vrednovali moj rad i doprinos miru i humanosti putem literature i kulture", kazala je Zahirović.

"Ipak ova nagrada ima značajno mjesto i zato što mi je dodijeljena od međunarodne institucije koja je vrednovala samo moj rad, dok u sredini u kojoj sam rođena, u kojoj radim i kreiram, mom rodnom Sarajevu, nažalost još nisam dobila sarajevsku Šestoaprilsku nagradu, a zaslužila sam je sigurno još prije mnogo godina na osnovu mojih radova i nagrada u svijetu, posebno za moj doprinos afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine na mnogim meridijanima u svijetu, koji dokazano kontinuirano činim već dvadesetak godina", rekla je Zahirović.