Narednog četvrtka
7

Nacionalna biblioteka BiH svečanom akademijom obilježava 75. godišnjicu djelovanja

T. T.
Muamera Smajić i Ismet Ovčina (Foto: T. S./Klix.ba)
Muamera Smajić i Ismet Ovčina (Foto: T. S./Klix.ba)
Svečanom akademijom, izložbom i projekcijom videa "Nacionalna i univerzitetska biblioteka: 75 godina postojanja" 29. oktobra u 11 sati u prostorijama ove institucije će biti obilježena godišnjica rada prepoznatljivog simbola kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine osnovana je Uredbom o Narodnoj biblioteci Federalne Bosne i Hercegovine, koju je potpisao tadašnji ministar prosvjete Ante Babić, a koja je objavljena u Službenom listu Federalne Bosne i Hercegovine 31. oktobra 1945. godine.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Od svog osnivanja biblioteka je, potvrđujući društvenu opravdanost svog postojanja, prevashodno pružala servise korisnicima, poticala svoj kadar na cjeloživotno učenje, prikupljala i obogaćivala bibliotečke fondove, ulagala sredstva u opremu i informatičku infrastrukturu, organizirala kontinuirano praćenje standarda, novih informacijskih i ostalih tehnologija", rekao je direktor Ismet Ovčina.

Prisjetio se i najteže godine za biblioteku, kada je nakon razornog granatiranja i požara u Vijećnici u nepovrat otišlo skoro 90 posto bibliotečkog fonda. Sačuvani fond već 25 godina je podstanar na lokaciji koja nema uslove koje zaslužuje institucija od velikog značaja za kulturni identitet Bosne i Hercegovine, te izrazio nadu da će se jednog dana vratiti u Vijećnicu.

Direktor Nacionalne biblioteke BiH Ismet Ovčina (Foto: T. S./Klix.ba)
Direktor Nacionalne biblioteke BiH Ismet Ovčina (Foto: T. S./Klix.ba)

"Uprkos svim nedaćama s kojima je suočena NUB BiH, biblioteka funkcionira vrlo profesionalno, stručno i u skladu s evropskim i svjetskim bibliotečkim standardima. Imamo bogatu izdavačku produkciju iz koje su izašle četiri edicije: Edicija Bosanskohercegovačka bibliografija, Edicija Memoria Bosniaca, Edicija Memoria Mundi i Edicija Stručna bibliotečka literatura, na koje smo vrlo ponosni", napomenuo je Ovčina.

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisi Muamera Smajić istakla je da fondovima NUBBiH prijete propadanje i nestanak te su se obratili Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

"Da bismo istakli važnost zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, jer smo smatrali da je bilo potrebno što prije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe uz adekvatnu tehničku i profesionalnu pomoć. Komisija je u julu ove godine donijela odluku da se naše specijalne zbirke proglase nacionalnim spomenikom BiH", istakla je Smajić.

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić (Foto: T. S./Klix.ba)
Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić (Foto: T. S./Klix.ba)

Uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva KS, program obilježavanja ove godišnjice će biti u četvrtak, 29. oktobra od 11 sati. Generalni pokrovitelj ove manifestacije je član predsjedništva BiH Šefik Džaferović.