Slobodan ulaz za sve
4

U Vijećnici upriličen Dan otvorenih vrata povodom 30. godišnjice njenog granatiranja

N. O.
Dan otvorenih vrata povodom 30. godišnjice spaljivanja Vijećnice (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dan otvorenih vrata povodom 30. godišnjice spaljivanja Vijećnice (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 30. godišnjice granatiranja i stradanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u Vijećnici je upriličen Dan otvorenih vrata, a posjetioci će moći pogledati izložbe fotografa Almina Zrne i Rudolfa Zur Lippea.
Na današnji dan prije 30 godina, 25. augusta 1992. godine, uslijed granatiranja s položaja Vojske RS-a zapaljena je i gotovo u potpunosti izgorjela sarajevska Vijećnica, jedan od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, danas i sutra će u Vijećnici biti upriličen Dan otvorenih vrata, a za sve posjetitelje je omogućen i besplatan ulaz.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina u svom obraćanju poručio je da je Vijećnica bila jedna građevina "upadljivog i upečatljivog pseudomaurskog stila, ambivalentnog izgleda, ali i ambivalentne sudbine, ističući se svojom ljepotom, pozicijom i veličinom".

"Danas, nažalost, obilježavamo 30 godina od njenog spaljivanja. Ali, dopustite mi, u skladu s onim što Vijećnica i danas predstavlja većini građana Sarajeva i BiH, da naglasnim za nas mnogo važniju činjenicu - danas obilježavamo i 30 godina od spaljivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine", kazao je.

"Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH spaljena je na današnji dan 1992. godine, ali čini se da ni za punih trideset godina plamen nije dogorio. Zato, i ovom prilikom tražimo od nadležnih da konačno riješe pravno-finansijski status NUUBBiH, jednog od simbola kulturnog identiteta BiH i povratak Biblioteke u ovaj hram kulture", poručio je Ovčina.

Svoje obraćanje je zaključio porukom, kao i apelom, da kultura ne bude samo estetika koja će svemu dati otmjeniji spoljni izgled, već da učinimo napore kojim će nas kultura iznutra i suštinski oplemeniti.

Povodom 30. godišnjice granatiranja Vijećnice posjetioci će u svečanom salonu moći pogledati izložbu Rudolfa Zur Lippea "Ponovo rođena - Vijećnica renata", a na galeriji iznad aule izložbu fotografija Almina Zrne "Edo Murtić - Gdje su riječi nedostatne".

Koncert savremene i umjetničke muzike "No Borders Orchestra" bit će održan sutra.