Komentari (105)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Najbolje je da se eksponati iz Zemaljskog Muzeja prenesu u samostan u Fojnici, ocito je da jedino franjevci vode brigu o istoriji i kulturnom nasledju BiH.
jel to onaj samostan gdje je pripadnik casne armije bih mucki ubio dvojicu fratara 93.?
Svaka vijest, pa i ova, koja je bas za pohvaliti, pretvori se u svadju, prepirke na nacionalnoj osnovi. Ma dajte ljudi, otidjite i divite se ovim, kao prvo, cuvarima kulture Bosne i uz put, zadovoljite dusu onim sto vidite. Svaka njima cast ma ko bili, a onoliko koliko sam ja saznala o franjevcima bili su, sada su i bice sigurno, obrazovani i dobri ljudi koji su se svojim razmisljanjem i poimanjem zivota izdigli iznad svih nas.
Hvala ti puno Sinane, vise sam naucila od tebe nego od 80% dokumenata koje sam procitala o vezi BiH. Naravno da me interesira. Identitet je uvjek bio temelj prljave ciljeve, kao i dan danas u BiH, potrvdujes ono sto vec zelim dokazati. Jel imas koju literaturu?
bravo tako se cuva historija ;)
Prelijepa vijest. A svi koji ovo ne smatraju dobrim i svojim kulturnim nasljedem...sramite se. Svako malo me opet porazi kako smo divlji i netolerantan narod
Zivjeli katolici i franjevci :)) divna izlozba !
Sinan, prije nekoliko generacija su moji ( sa jedne strane) zivjeli upravo u Fojnici, jedna stara bosnjacka katolicka familija :) ali su morali vjerovatno pobjeci od Turaka. Danas su mozda ostavili tragove u historiju fojnice i Bosne.
Sinan, nazalost nemam priliku da to sve stignem kada dodjem u BiH, ali vec sam nasla neki nas grb tamo, i slicno. Zao mi je sto nema vise informacija jer me jako interesuje. Jedino sam nasla preko crkvene arhive. Necu ovdje reci prezime ali je pravo pravo bosnjacko u smislu bosanske historije i korijene. Htjela sam ici u manastiru prosli put kada sam bila u BiH ali jos jednom fali mi vrijeme.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Bošnjaci katolici njeguju baštinu srednjovjekovne Bosne
zulfiqar mi smo katolici hrvati kakvi bosnjaci
Ma budi ti Italijan što se mene tiče, ali kao što je činjenica da nema islama u Bosni do 1463. godine, tako nema ni Hrvata i Srba u Bosni sve do druge polovine 19 vijeka, svi stanovnici Bosne su se zvali jednim imenom, Bošnjaci bez obzira kojoj vjeri pripadali.
bili turci al vi niste turci vi ste poturice
Šta ima nama netko dati pravo kako da živimo Hrvati su se izborili za svoju opstojnost prošla vremena kad su Turad vladala i pokušala ponovno janjičariti.BOG I HRVATI
e ovo treba čuvati !
Ahdnama se očito pokazala kao velika greška, jer pedokatolici su na povelju Ahdnamu koja im je garantovala pravo na vjeroispovijest, život i imetak odgovorili Ahmićima, Prozorom, Stocem, Heliodromom, Dreteljom, Mostarom, Gornjim Vakufom, Stupnim Dolom... vlahu se nikad ne vjeruje, a pedokatolicima pogotovo, danas je s tobom a sutra će ti nož u leđa zabit...
...zuko, imal fašizma ? :) ...il se to , kad bošnjo zbori, drugačije zove? :)
Ubistvo dva Fratra od muslimanske vojske u istom ovom samostanu,Trusina,bugojno i nastavi dalje Turčine i usput napusi se znas cega vec.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)