Kultura
150

Muzejsko bogatstvo skriveno u samostanu u Fojnici će se moći vidjeti i tokom zime

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici su danas posjetili studenti sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, prva generacija sa Odsjeka za konzervaciju i restauraciju i David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH koja je pomogla da vrata Muzeja i biblioteke u samostanu budu otvorena za posjetitelje i tokom zimskog perioda.

Fra Nikica Vujica, gvardijan samostana, je današnju posjetu iskoristio da se zahvali USAID-u na donaciji koja je omogućila grijanje i tople prostorije. Nakon jednosatnog obilaska svih prostorija, muzeja i biblioteke, Barth je rekao da je prekrasno šetati svim prostorijama i čuti bogatu historiju.

"Osjećam toplinu u srcu što smo danas ovdje. Onaj natpis USAID-a koji stoji u kotlovnici znači mnogo i drago nam je da smo pomogli. Želim da kažem da je veoma bitno da ovaj objekat služi kao dokaz tolerancije cijeloj državi. Okruženi smo ljudima koji su tu da zaštite kulturu i historiju, oni imaju najvažniji posao na svijetu", rekao je Barth.

Iako je Brath izrazio sreću što Franjevački samostan izgleda prelijepo, napomenuo je da postoji gorčina jer je zatvoren Zemaljski muzej u Sarajevu, te da je veoma važno da se muzej otvori zbog građana, ne samo zbog prihoda.

Fra Nikica Vujica je kazao da je donacija USAID-a bila presudna za rad samostana i da mu je drago što će samostan raditi i tokom zime.

"USAID je omogućio da možemo primati posjetitelje u toplim prostorijama i tokom zime. Novim načinom grijanja je ušteda veća od 30.000 KM, a ukupna donacija je veća od 100.000 KM. Mi smo presretni i zahvalni na donaciji", kazao je gvardijan samostana Duha svetoga.

Muzej je u prvih osam mjeseci posjetilo oko 11.000 posjetilaca iz 40 zemalja svijeta, a zvanično je otvoren u maju ove godine, nakon 14 godina. U samostanskom muzeju se čuva veliki broj predmeta koji svjedoče o bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu fojničkoga kraja. Predmeti su sakupljani i sačuvani dobrotom i znanjem franjevačkih svećenika koji su se generacijama brinuli, ne samo o duhovnim potrebama, nego i o materijalnim vrijednostima Fojničana. U sklopu muzeja nalazi se i samostanska biblioteka koja posjeduje trinaest inkunabula (knjige štampane do 1500. godine), kao i veliki broj knjiga teološkog, filozofskog, medicinskog, geografskog i prirodoslovnog sadržaja, nastalih u periodu od 16. do 19. stoljeća.

David Barth i sarajevski studenti su danas prošetali svim prostorijama, a o bogatim eksponatima ih je upoznao fra Vujica.

Kako nam je rekao gvardijan, trenutno se radi na elaboratu za restauraciju slikarija i crkvenog namještaja. Elaborati će biti gotovi u martu naredne godine kada će biti odneseni u Zavod za zaštitu spomenika na procjenu. Ako dobiju zeleno svjetlo, radit će se restauracija.

Prva generacija studenata sa Akademije likovnih umjetnosti, interdisciplinarni studij konzervacije i restauracije, koji je uveden tek ove akademske godine, će raditi na restauriranju predmeta i slikarija iz crkve.

Studente je predvodila profesorica Amra Hadžimuhamedović, članica komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je Franjevački samostan sa crkvom i pokretnim dobrom proglasila nacionalnim spomenikom i odmah nakon proglašenja utvrdila da je naslijeđe u samostanu ugroženo te ga na taj način stavila na listu prioriteta za djelovanje.

"Danas je ovdje prva generacija studenata koji studiraju na dva fakulteta, to je prvi integrirani studij na Akademiji likovnih umjetnosti i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Za pet godina će ovi mladi ljudi biti naučnici iz Bosne i Hercegovine koji će na sistematičan način moći raditi na zaštiti različitih dobara koja su kulturno-historijsko naslijeđe BiH", kazala je profesorica Hadžimuhamedović, koja je studentima govorila o važnosti muzejskih eksponata i samog samostana.

Kao volonteri u toku svog ljetnog raspusta, studenti će pomagati restauratorima na radovima restauracije slikarstva u crkvi.

"To je velika prilika za studente da stave svoje ruke na kulturno dobro koje treba štititi i da vide kako je to u praksi. Studenti će naučiti o značaju ovog dobra i znat će ga cijeniti", dodala je profesorica Amra Hadžimuhamedović.

Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato historijsko, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o katoličkoj i hrvatskoj prisutnosti u ovome dijelu Bosne i Hercegovine, kao i o suživotu različitih naroda kroz stoljeća.