Komentari (53)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
http://www.osvetise.com/osvete/03/samirvsazra/?id=8dx6rbpl77vkvrk2vr2atimsqzc5z2
@ doom - nastavak ali ne razumijem kako je moguce reci da bosnjaci mrze srbe (koji su ih poklali prije 15 godina), a onda reci da vama jos uvijek tesko pada to sto ste prije 100 godina zivjeli pod turskom dominacijom. to posmatranje svijeta kroz neku srednjovjekovnu prizmu je totalno nerealno. kako su neki postali muslimani nije bitno, svi smo mi bili slaveni pa smo obozavali lipe i slicno.
@ doom ja vrlo dobro razumijem traumu srpskog naroda, i inace traumu koju je nanijelo tursko carstvo evropi, a narocito u pravoslavnoj sferi (prije svega grckoj). to je bila jedna okrutna imperija, koja je ostavila lose sjecanje i u arapskom svijetu. s tim sto ne mozes reci da su turci krivi sto je nas region nazadan. prije svega u doba turskog osvajanja, ta imperija je bila organizovana i ekonomski jaka, dok je evropa camila u srednjem vijeku. mogli bi eventualno reci da smo zbog njih promasili evropsku renesansu i industrijsku revoluciju (koju nam je austrija donijela 100g kasnije). ali ako je to krivica turaka, zasto su onda rusi ostali u mraku? ...
Andric je genije! Zasluzeni nobelovac i jedan od najvecih pisaca svih vremena. Niko i nikad nije tako lijepo i precizno do u tancine opisao nase baliye.
@ Doom ODIN JE SARAJEVSKI SRBIN KOJI JE ZIVIO U PREDGRADJU SARAJEVA PRIJE RATA , PROTJERAN IZ SOPSTVENE KUCE OD STRANE BIJELIH ORLOVA ZATO STO NIJE HTIO DA PUCA NA SVOJE RODNO SARAJEVO . OCA MU ( NOSIOCA PARTIZANSKE SPOMENICE 1941 ) ZATVORE U KULU I NAKON SKORO DVIJE GODINE BUDE RAZMJENJEN ALI NE ZADUGO IZA TOGA UMIRE OD POSLEDICA TORTURE U ZATVORU U KULI . ODIN DANAS SA SVOJOM PORODICOM ZIVI U SKANDINAVIJI .
@ Doom POLA DOBIVENOG NOVCA OD NOBELOVE NAGRADE IVO ANDRIC DADE ZA UNAPREDJENJE BIBLIOTEKA U BOSNI I HERCEGOVINI . SRBI SPALISE SARAJEVSKU VIJECNICU I SA NJOM ODE U PRAH I PEPEO SVE STO JE BASTINILA NACIONALNA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE A SA NJOM I POLA NOBELOVE NAGRADE TOLIKO IM VOLJENOG IVE ANDRICA .
@Odin ....KADA ODE KUSTURICA RODI SE DENIS TANOVIC , KADA ODE MESA RODI ABDULAH SIDRAN ITD..... Ovo pretendira za najvecu provalu u istoriji interneta :)))))
Naš čovjek, čovjek Bosne... Travničanin... A to gdje je živio, pa kakve veze to ima. On je umjetnik i može ići tamo gdje hoće. Male i sitne duše i da hoće ne mogu. Ivo Andrić, nobelobavc, rođen u BiH Danis Tanović, Oskarovac, rođen u BiH Emir Kusturica zlatna palma, (ne puknuti Nemanja\" rođen u Sarajevu Mi smo mali ali slavni i ne odričite se toga. A vi bando nacionalistička koja u sve umiješate vjeru i politiku: Brišite odavde tamo gdje biste imali ustašku, četničku i mudžahedinsku zemlju.
Njegoseva guslanja i guslanja Dobrice Cosica ne iskljucuju se vec su podudarne, uzmemo li u obzir prisustvo turske krvi i turskih gena kod onih koji sebe nazivaju Srbima. Ne mogu se djeca puno razlikovati od svojih oceva i djedova.
Hahahaha, Yeah srbuje kao i primitivni posrbljeni crnogorcina Njegos. “Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.” Dobrica Cosic, ratni zlocinac i otac velikosrpske nacije
Trgovac te s osmijehom laze... Zena te laze suze prosipljuci... Niko KRUPNO k\'o turcin ne laze... P P Njegos
HAHAHAH Pa ja zbog toga i pitam i to bas lijepo pitam samo nemoj me mijesati sa srbima i nekom SANOM, ja sam odrasla u Jugoslaviji i osjecam se jos uvijek jugoslovenkom nego zaista vjeruj mi, namjerna ili slucajna iskljucenost iz svih politickih i vjerskih novosti na prostorima moje sada bivse domovine je ucinila da ja zaista ne znam ko su Bosnajci, nevidim zasto se vrijedas kad sam lijepo pitala??
Aj barem budite posteni, pa neka neko sapne kustosu muzeja u ulici zelenih beretki da je i Ivo bio clan Mlade Bosne, ona postavka je tuzna u dodvornistvu Austrougarskoj!
Ali oduvek je u bosanskim građanskim krugovima bila dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim rečima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako-tako mržnju ali je uklanja i ne sprečava u rastenju. Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i mrzi svakoga ko pokuša da to učini. Pismo priajtelju iz 1920-Ivo Andric Sve je ovo napisao Ivo pre 88g.
Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove-džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i poste prema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika.