Otvorena scena Obala
70

Masterclassom Ermina Brave i Mirjane Karanović završen prvi Postfest

E. Sk.
Prvo izdanje Pozorišnog studentskog festivala Postfest, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASASU) završeno je sinoć na Otvorenoj sceni Obala.

Treći dan Postfesta održan je okrugli stol koji je sa glumcima predstave "Gospoda Glembajevi" i njihovim profesorom i mentorom Željkom Mitrovićem, vodila studentica dramaturgije Emina Kovačević. Kroz razgovor sa glumcima gosti okruglog stola imali su se priliku upoznati s detaljnijim procesom rada na samom komadu, te uspjehu koji je ova predstava ostvarila u Banjoj Luci.

Predstava koju je sarajevska publika imala priliku pogledati u petak na repertoaru je Narodnog Pozorišta Republike Srpske, gdje se izvodi na maloj sceni, te je gostovanje u Sarajevu značilo 19. izvođenje predstave. Glumci su također govorili o ličnim procesima i njihovim srastanjima sa likovima Glembajevih, što je za njih bilo značajno i vrijedno iskustvo.

Održan je i masterclass bh. pozorišnog i filmskog reditelja Dine Mustafića. Razgovor sa Mustafićem vodio je mladi bh. glumac, muzičar i student ASU Faris Pinjo.

Posljednju večer programa festivala obilježila je predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu "Sjećanje vode", autorice Shelagh Stephenson. U predstavi igraju Ana Tikvić, Iva Šimić, Anja Kraljević, Lidija Kordić, Tarik Džinić i Dino Bajrović, pod mentorstvom profesora Ermina Brave. Radnja komada smještena je u porodičnu kuću u koju dolaze tri sestre da bi isplanirale majčinu sahranu. U noći u kojoj se porodica okuplja da oda posljednji pozdrav majci, mračne tajne izlaze na vidjelo. Ovom crnom komedijom ukazano je na probleme unutar porodice.

Kroz dvosatni komad, mladi glumci uspjeli su publiku dovesti do suza, te su svojom spretnošću i kvalitetom pokazali Akademiju scenskih umjetnosti u pravom svjetlu.

Održan je i posljednji okrugli sto s glumcima predstave "Sjećanje vode", nakon čega je Ermin Bravo zajedno s Mirjanom Karanović održao masterclass čime je ujedno i zvanično zatvoren ovogodišnji Postfest.