Veliki gubitak
194

Kolege se opraštaju od Sanje Burić: Izgubili smo sjajnu glumicu i dragocjenu profesoricu

L. K.
Sanja Burić
Sanja Burić
Bosanskohercegovačka glumica i profesorica Sanja Burić iznenada je preminula sinoć u Sarajevu, a od nje se danas opraštaju mnogobrojne kolege i prijatelji. Za portal Klix.ba govorili su njeni dugogodišnji prijatelji Izudin Bajrović, Senad Bašić i Emir Hadžihafizbegović.
Teatarski, filmski i televizijski radnici, kao i osoblje i studenti Akademije scenskih umjetnosti (ASU) danas se posebnim prisjećanjima i emotivnim porukama opraštaju od sjajne glumice i profesorice koja je sinoć preminula od posljedica moždanog udara.

Glumicin dugogodišnji kolega i prijatelj Izudin Bajrović je emotivno rekao kako nas je Sanja prerano napustila, kao i da trenutno teško nalazi riječi kojima bi opisao bol zbog gubitka prijateljice.

"Bila je sjajna kolegica, saradnica i prijateljica. Uz sve to i jako dobra osoba. Mogla je još mnogo toga uraditi sa svojim studentima, ali i u pozorištu i na filmu. U ovom trenutku mogu jedino izraziti žaljenje zbog ogromnog gubitka te izraziti saosjećanje njenoj porodici", shrvano je rekao Bajrović.

Bosanskohercegovački glumac Senad Bašić osvrnuo se na posljednje dvije decenije, koliko je proveo družeći se i radeći sa Sanjom: "Zajedno smo radili od rata. Ovo je šok. Šok za sve nas, za cijeli kolektiv. Sve se tako brzo desilo... Prosto nemam riječi. Ogroman gubitak".

Emir Hadžihafizbegović se javio iz Hrvatske kazavši kako mu je izrazito teško prihvatiti odlaske bliskih prijatelja i kolega.

"Slično je bilo kad su otišli Milena Dravić, Dragan Nikolić, Mustafa Nadarević, Nada Đurevska, Dragan Jovičić... Potrebno je mnogo vremena da prihvatite takve stvari. Sanju sam upoznao kada je imala deset godina, na snimanju filma 'Otac na službenom putu'. Poslije smo se ponovo sreli na Akademiji scenskih umjetnosti, a zatim je ona otišla studirati u inostranstvu. Žao mi je što se nije više bavila glumom, ali bila je sjajna profesorica. Bila je veoma talentovana i smatram da nije stigla pokazati sve svoje vještine", kazao je Hadžihafizbegović dodavši kako gubitak Sanje Burić predstavlja veliki gubitak za cijelo bosanskohercegovačko glumište.

Podsjetimo, o datumu komemoracije bit će odlučeno naknadno te će biti objavljen na zvaničnoj stranici ASU.