Kultura
68

Izložba rukopisa i arhivskih dokumenata za 65. godišnjicu Orijentalnog instituta

FENA
(Foto: FENA)
Izložbom rukopisa i arhivskih dokumenata, koju je priredila istoričarka umjetnosti Aida Smailbegović, okončan je današnji prvi dio trodnevne manifestacije obilježavanja 65. godine postojanja Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Među 30 eksponata izloženih u Rektoratu Sarajevskog univerziteta je 25 rukopisa i pet sidžila, protokola kadija upravnih područja iz osmanskog perioda u Jajcu, Travniku, Visokom, Prijedoru i Mostaru.

Kao poseban dio manifestacije, danas je započeo trodnevni treći međunarodni naučni skup "Kulturno-historijski tokovi u Bosni od 15. do 19. stoljeća".

Sažeto su predstavljena izdanja Instituta u zadnjih pet godina, među kojima knjige "Ferhad-paša Sokolović" Elme Korić i "Nastanak Mostara, njegov urbani i demografski razvoj do kraja 16. stoljeća" Hatidže Čar-Drnde, kao i časopisa "Prilozi za orijentalnu filologiju" i zbornika "150 godina od naseljavanja muhadžira iz Srbije u Bosnu" čiji je glavni urednik Aladin Husić.

Manifestacija će biti nastavljena sutra naučnim skupom o kulturno-historijskim tokovima u Bosni od 15. do 19. stoljeća.

Obilježavanje 65. godine rada Orijentalnog instituta trajat će 15. do 17. maja, u prva dva dana u Sarajevu a trećeg u Mostaru, najavljeno je jutros na pres-konferenciji u Institutu, na kojoj je prikazan dokumentarni film o ratnom stradanju njegove arhivske i druge građe neprocjenjive vrijednosti.

Orijentalni institut je respektabilna naučna institucija čiji je zadatak da prikuplja, obrađuje i publikuje rukopisnu i arhivsku građu na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, proučava te jezike i njihove književnosti, s posebnim osvrtom na stvaralaštvo na ovim jezicima, kao i da proučava opću, kulturnu i intelektualnu povijest te orijentalnu umjetnost u Bosni u doba osmanske uprave.

Institut radi na ekspertskom usavršavanju naučnog i stručnog kadra u oblasti osmanistike i orijentalne filologije, sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inozemstvu objavljujući u publikacijama rezultate naučno-istraživačkog rada.

Ratne 1992. godine, 17. maja, navođenim projektilima zapaljena je zgrada Instituta. Gotovo u cjelosti je stradala rukopisna i arhivska zbirka, dotad jedna od najbogatijih na Balkanu. Imala je više od 5.263 kodeksa manuskripta, 7.156 dokumenata iz perioda 16. - 19. stoljeće (fermana, berata, raznih izvještaja i isprava), 116 kadijskih sidžila, Vilajetski arhiv s oko 200.000 dokumenata iz 19. stoljeća, kao i bogati fundus stručnih knjiga.

Naučno vijeće Orijentalnog instituta je 12. januara ove godine odlučilo da od 15. do 17. maja 2015. bude obilježena 23. godišnjica ratnog stradanja.

Odlučeno je tada također da bude obilježena 65. godišnjica postojanja i naučno-istraživačkog rada Instituta.