BiH
112

Sarajevo: Orijentalni i Institut za historiju bogatiji za po 1.400 knjiga

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na inicijativu predsjednika Turskog historijskog društva prof. dr. Metina Hulagua i vojnika Turske vojne misije u BiH, danas je Orijentalnom institutu i Institutu za historiju uručeno po 1.400 knjiga koje predstavljaju blago Republike Turske, javio je novinar agencije Anadolija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Metin Hulagu i vojnici Turske vojne misije u BiH pokazali su ovom prilikom veliko interesovanje za razvoj naučno-istraživačkog rada u Bosni i Hercegovini. Poklonjene knjige su o znanstvenim studijama iz oblasti historije te o interpretaciji i transkripciji historijskih izvora. Donacija ovih izdanja turske i osmanske historije predstavlja samo početak saradnje, nakon kojeg će biti moguće govoriti i o zajedničkim istraživačkim projektima, suorganiziranju znanstvenih skupova i seminara, suradnji u periodici i prevođenju najznačajnijih izdanja Turskog historijskog društva (TTK) na bosanski, odnosno najznačajnijih izdanja dvaju instituta na turski jezik.

Na konferenciji za novinare održanoj u Orijentalnom institutu, direktorica Orijentalnog instituta Behrija Zlatar istakla je da je za ovu instituciju izuzetno važno uspostavljanje saradnje sa Turskim istorijskim društvom, te da to predstavlja kontinuitet saradnje sa Turskom.

"Ovaj poklon pomoći će našim saradnicima, ali i studentima u istraživanjima historije Balkana i Osmanskog carstva. 1992. godine Orijentalni institut je zapaljen i tada su izgorjeli svi fondovi ove institucije, 5.263 kodeksa rukopisa, preko 300.000 originalnih rukopisa i izuzetno vrijedna biblioteka. Ova donacija će doprinijeti obnovi naše biblioteke", kazala je Zlatar, zahvalivši prijateljima iz Turske i izrazivši nadu da će ova saradnja rezultirati značajnim naučno-istraživačkim projektima.

Saradnja sa Turskim historijskim društvom prva je institucionalna saradnja koju Institut za historiju ostvaruje sa jednom institucijom iz Turske. Direktor Instituta za historiju Husnija Kamberović izrazio je zadovoljstvo što su prvi koraci obilježeni značajnom donacijom u vidu velikog broja knjiga.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Vjerujemo da će saradnja sa Turskim historijskim društvom otvoriti brojne mogućnosti kako u izdavanju časopisa, tako i u suorganizaciji okruglih stolova, razmjeni ideja i ljudi. Mislim da i jedni i drugi imamo šta ponuditi, te da će naša saradnja polučiti dobre rezultate i biti od koristi i nama, ali i da ćemo i mi kroz razmjene naših knjiga i ideja doprinijeti da i jedni i drugi iz ove suradnje izvučemo određene koristi", kazao je Kamberović. On je pritom izrazio nadu da će ova saradnja doprinijeti boljoj saradnji između dvije države.

"Značajna je ova donacija knjiga za proučavanje korjenite i bitne historije BiH. Osobitu vrijednost čini to što te knjige donira jedna ozbiljna i tradicijski utemeljena znanstvena institucija kakvo je Tursko historijsko drustvo. Ova instituicja je bitna stoga što se bavi ozbiljnim proučavanjima vezanim za povijest", istakao je ataše za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u BiH Cengiz Aydin.

Cengiz se zahvalio predsjedniku TTK-a koji je uložio veliki trud i uputio 1.400 knjiga svakoj od biblioteka. On je izrazio nadu da će se saradnja sa Turskim historijskim društvom uspostaviti na ovaj način i preći na viši nivo te da će ova izdanja dati bitan doprinos proučavanju i saznavanju istine o zajedničkoj povijesti dvaju zemalja.

Historičar Aladin Husić istakao je da svaka saradnja dobro dođe i naglasio kako ovu smatra izuzetno važnom iz dva razloga.

"Prvi je što je to suradnja u oblasti znanosti, a ona nema granica i briše sve barijere koje se nađu među onima koji su u određenom trenutku u dva različita svijeta. Drugi razlog je to što BiH i današnja Republika Turska baštine 415 godina zajedničke povijesti. Mi smo bili dio administrativnog, pravnog, društvenog, ekonomskog i svih drugih aspekata koje je osmansko carstvo, kao društvo i civilizacija baštinilo", istakao je Kamberović.

U BiH raste interesovanje za učenje turskog jezika

Konferenciji za novinare prisustvovali su predstavnici turske vojne misije u BiH, Turskog kulturnog centra "Yunus Emre", Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) te brojni gosti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o interesovanju za učenje turskog jezika u BiH, direktor centra "Yunus Emre", koji organizuje kurseve turskog jezika, Ceylani Akay, istakao je da interesovanje iz dana u dan za učenje turskog jezika raste.

"U Sarajevu imamo oko 250 polaznika tečajeva, dok u drugim kantonima i gradovima Goražde, Mostar i Zenica, turski se uči kao izborni predmet u osnovnim i srednjim školama i uči ga približno 2.500 učenika. Profesori i nastavnici koji su završili turski jezik i književnost u BiH imaju priliku raditi u ovim školama kao predavači turskog jezika i na taj način se omogućavaju radna mjesta. Takođe, knjige i udžbenici iz kojih se uči, štampaju se u BiH, a pripremio ih je naš institut sa bosanskohercegovačkim imenima i fotografijama samo iz BiH", kazao je Akay.