Sarajevska zima
16

Izložba "Poetika svjetlosti" Merime Ivković 8. februara u galeriji "Roman Petrović"

Klix.ba
Izložba "Poetika svjetlosti" Merime Ivković bit će otvorena 8. februara u 19 sati u galeriji "Roman Petrović". Izložba će biti otvorena u sklopu ovogodišnjeg festivala Sarajevska zima.

Ovo je prva u nizu od izložbi putem kojih je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ostvarilo saradnju sa festivalom Sarajevska zima 2019, a za vrijeme trajanja ove manifestacije planirane su još tri značajne izložbe u galeriji "Roman Petrović".

Radovi koji čine ovu izložbu su nastali idejno i većim dijelom kao rezultat studijskog boravaka autorice na rezidenciji Cité internationale des arts u Parizu. Ovom izložbom se zatvara ustaljena koncepcija rezidencijalnog programa koji se održava jednom godišnje u suradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

"Poetika svjetla" istraživački se naslanja na prethodni ciklus autorice i izložbu radova "Tragom svjetlosti" iz 2014. godine. Rad sa plastikom u praktičnom smislu je novi pristup i karakteristika djela nastalih u spomenutom rezidencijalnom programu. Svjetlo Pariza kao nadahnuće kroz ovaj ciklus je metaforički dobilo vizualnu formu, a refleksije svijetla na plastici su elementi koji grade tu poetiku. Svijest, svjetlo i postojanje su vječne teme koje su oduvijek zaokupljale i zaokupljaju ljudske misli te su, prema riječima autorice, shodno tome i teme koje se uvijek iznova interpretiraju.