Collegium artisticum
0

Izložba kolaža Jagode Buić

FENA
Diva moderne umjetnosti Jagoda Buić predstavit će se 17. septembra sarajevskoj publici izložbom kolaža iz najnovijeg ciklusa "Carta Canta/Papir pjeva", koja će biti postavljena u Galeriji "Collegium artisticum".

Uz 70 kolaža bit će izloženi i crteži te tekstilni objekti za koje je konzervator u Muzeju moderne umjetnosti u Parizu Jacques Lassaigne kazao da "izgledaju kao da sami sebe stvaraju, ponekad hijeratski i fleksiblni, dostižu dimenziju i moć koju daje sam materijal", saopćeno je iz Collegium artisticuma.

Ciklus "Papir pjeva" do sada je izlagan u Dubrovniku (Palača Sponza), Beogradu (Galerija Haos) i Rijeci (Galerija Kortil).

Akademik Tonko Maroević zapisao je u tekstu kataloga povodom izložbe u Galeriji Collegium artisticum kako Jagoda Buić, povezavši svoje ime zauvijek s pojmom moderne tapiserije, trajno djeluje kao likovna umjetnica širokih raspona i stvarateljica, što se okušava i dokazuje u raznim disciplinama i tehnikama.

Dodao je i da je Buić već u svojim prvim tapiserijama, početkom šezdesetih godina, našla izvornu orijentaciju i autentičnu vokaciju. Okrenula se primarnim, sirovim materijalima i čistim ritmičkim solucijama. Postupno se sasvim odmaknula od zida i plošnih rješenja, bogatu i naglašenu reljefnost slijedila je još dinamičnija plastičnost izbočenja i udubljenja.

Cikluse papirnih kompozicija Jagoda Buić započinje raditi u novom mileniju, te ih prvi put pokazuje 2004. godine u Dubrovniku, pod indikativnim naslovom "Papir pjeva".

Izložba će u Sarajevu biti otvorena u 21.00 sat.