Kultura
12

Izložba fotografija i promocija knjige o užasima u logoru Manjača: Historija se ne smije ponoviti

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stanovnici Bosne i Hercegovini koji su se od 1991. do 1992. godine našli u blizini Banje Luke svjedočili su užasima koji su se dešavali u koncentracijskom logoru na planini Manjača kojeg je vodila vojska Republike Srpske (VRS). S izložbe fotografija "Tomašica" i promocije knjige "Put do Manjače" danas je na Međunarodni dan mira poručeno kako se historija ne smije ponoviti.

Autor knjige "Put do Manjače" Osman Botonjić za Klix.ba je kazao kako je dugo vremena razmišljao da li svoje spise koje je skupljao u logoru treba objelodaniti.

"U koncentracionom logoru na Manjači sam neke stvari zapisivao na komadiće papira, a kada sam sišao s Manjače 1992. godine, istog momenta sam sjeo za mašinu i napisao knjigu. Dio je objavljen 1993. u knjizi grupe autora na engleskom jeziku 'Why Bosnia', a dio 1998. godine u knjizi za mališane iz Sjedinjenih Američkih (SAD), gdje se djeci poručuje kako trebaju porediti uslove života na Manjači i u nacističkim logorima. Dugo sam razmišljao da li se dio treba objaviti na bosanskom, jer je knjiga već objavljena na engleskom jeziku, ali sam se ipak odlučio za to, jer narod treba znati i pamtiti", kazao je Botonjić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi nestali ljudi koji su učestvovali ili na neki način kreirali historiju tokom ratnih dešavanja, slične stvari bi se ponovile. Promociju knjige i izložbu fotografija je organizirao Savez logoraša u BiH, a predsjednik Jasmin Mešković ističe kako se na Međunarodni dan mira treba ukazati na održavanje mira, jačanje suživota, tolerancije i stvaranja pomirenja među ljudima.

"Danas smo upriličili izložbu fotografija s masovne grobnica Tomašica i promociju knjige 'Put do Manjače' koja govori o zločinima u Sanskom Mostu, autora Osmana Botonjića. Ovo je samo jedan mali doprinos jačanju mira u BiH i u cijelom svijetu", istakao je Mešković.

Promocija je održana u Domu Oružanih snaga BiH.