Svečanost u Sarajevu
16

Kasarna Rajlovac: 401 novi vojnik Oružanih snaga BiH položio zakletvu

M. G.
U Kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine "Rajlovac", u četvrtak, 28. decembra 2023. godine, 30. generacija novih vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je završila obuku u kasarni "Mika Bosnić" u Manjača i "Rajlovac" u Sarajevu, svečano je promovisan.

Riječ je o ukupno 401 mladom vojniku, čime je ova 30. generacija najveća generacija koja je prošla kroz Centar za osnovnu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Svečanošću održanom u Čapljini 21. decembra u aktivnu vojnu službu u Oružanim snagama BiH zvanično je stupilo 140 vojnika, a na ovoj svečanosti u Rajlovcu, drugi dio od 261 vojnika položio je svečanu zakletvu i time službeno cijela 30 generacija pridružila se Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za upravljanje resursima general-major Gojko Knežević, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, generalni inspektor MO BiH. Brigadni general BiH Mirsada Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande za operacije Oružanih snaga BiH brigadir Mirzet Lubenović i drugi predstavnici MO i Oružanih snaga BiH, kao i organizacija civilnog društva te rodbina i prijatelji novoprimljenih vojnika.

"Čestitam novoregrutovanim vojnicima na požrtvovnom radu i zalaganju tokom obuke. Imate obavezu da sa istim entuzijazmom nastavite na svojim prvim dužnostima u vojsci, da nesebično primjenjujete sva stečena znanja i sposobnosti u izvršavanju svakodnevnih zadataka", rekao je tom prilikom zamjenik ministra Galić, koji je najavio da će MO i Oružane snage Bosne i Hercegovine će i dalje intenzivnije nuditi mogućnosti zapošljavanja mladih i sposobnih građana Bosne i Hercegovine.

General Knežević je u svom obraćanju naglasio da su Oružane snage BiH do sada obučile oko 7.000 mladih vojnika, s ciljem jačanja njihovih ukupnih sposobnosti, kapaciteta i spremnosti za izvršavanje svake misije. Komandant Centra za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH pukovnik Alem Kaplan izjavio je da je izazov po prvi put realizovati obuku generacije vojnika van lokacije Centra za osnovnu obuku, ali da je Razlog je bio motivirajući, odnosno implementacija projekta modernog sistema grijanja, koji je finansirala Vlada SR Njemačke. Pukovnik Kaplan se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ove obuke.

Za najuspješnijeg kandidata na obuci vojnika proglašen je Vejsil Avdibašić, koji je nagrađen pohvalom Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.