Kultura
0

Izložba "Anna Frank - Historija, Istorija, Povijest" otvorena u Muzeju istočne Bosne

FENA
U Muzeju istočne Bosne Tuzla danas je otvorena izložba nazvana "Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest Lekcije za danas", a povod za njeno postavljanje je 73. godišnjica pobjede nad fašizmom.

Izložba je organizirana s ciljem da se ukaže na sve štetne posljedice koje je pojava fašizma prouzrokovala u 20. vijeku, a koncipirana je tako da je u uvodom dijelu predstavljen život Anne Frank i njene porodice kroz fotografije, te isječci iz njenog dnevnika.

Pored toga, predstavljeni su i paneli koji govore o historiji BiH tokom i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a viša kustosica historičarka u Muzeju istočne Bosne Tuzle Nataša Perović pojasnila je da fotografije govore o životu Anne Frank u Njemačkoj, nakon čega odlazi u Holandiju.

"Cijelu izložbu prate fotografije njenog života od Njemačke preko Holandije, života u tajnom skloništu i to upotpunjuju isječci iz njenog dnevnika koji govori o svim strahotama, ali i njenim osjećanjima, strahovima i nadi da će na kraju ipak sve dobro završiti", kazala je Perović.

Ovakve izložbe Muzej istočne Bosne u Tuzli organizirao je i prethodnih godina na 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, a cilj je, kažu organizatori, javnost podstaknuti na promišljanje o izazovima današnjice i historijskim događajima koji su im prethodili.

Perović je naglasila da su organizirali izložbu koja se odnosila baš na Tuzlu te o ženama koje su učestvovale u narodnooslobodilačkom ratu, a posljednja izložba koja se tiče tog perioda organizirana je prošle godine povodom 25. novembra.

Postavka je organizirana u saradnji sa Kućom Anne Frank u Amsterdamu, Inicijativom mladih iz Bosne i Hercegovine i Fondacijom Humanost u BiH, a u Muzeju istočne Bosne bit će otvorena u narednih mjesec dana.