Šta se dešava?
16

Iz Vijeća uposlenika NUB BiH kažu da otvoreno pismo uposlenika nisu pisali oni

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iz Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine su kazali da prvobitno pismo uposlenika u kom se govori o teškoj situaciji unutar te institucije nikada nije poslato premijeru i resornim ministrima u KS, te da navodi iz pisma nisu tačni.
Portalu Klix.ba se ranije obratila grupa uposlenika NUB BiH kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju u ovoj instituciji. Oni su ujedno uputili i otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo i resornim ministrima Anisu Kriviću i Kenanu Alikadiću u kojem je naglasak na teškoj finansijskoj situaciji i lošoj rukovodećoj strukturi.

Nakon toga su nam pisali i iz Ureda direktora NUB BiH kazavši da je premijeru i resornom ministru poslato drugačije pismo, iz njegovog kabineta, koje smo također objavili.

Iz Vijeća uposlenika NUB BiH koje je potpisala predsjednica tog Vijeća Viktorija Martinčević-Huseinčehajić negiraju da su zaposlenici pisali prvobitno otvoreno pismo kazavši da je ono "zlonamjerno i da nanosi štetu ugledu te institucije".

Osim toga, predsjednica Vijeća u ime svih uposlenika tvrdi da to pismo nije poslato resornom ministru i premijeru o čemu ćemo pisati u ponedjeljak nakon razgovora sa ministrom Krivićem o situaciji u Nacionalnoj biblioteci.