Traže rješavanje problema
23

Iz Nacionalne i univerzitetska biblioteke pisali premijeru KS i ministrima: Propadamo, spasite baštinu BiH!

N. V.
Zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine pisali su otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, kantonalnom ministru kulture i sporta Kenanu Alikadiću te ministru za obrazovanje i nauku Anisu Kriviću zbog teške finansijske situacije u kojoj se našla biblioteka, a koja ih može dovesti i do nestanka.

Uposlenici su se premijeru i dvojici ministra obratili povodom inicijative za rješavanje finansiranja kulturnih institucija od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu koju je pokrenula kantonalna vlada. No, na sastancima za rješavanje ovog pitanja nema predstavnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

"Uposlenici NUBBiH u proteklih 25 godina rade sa platama ispod prosjeka, u veoma teškim uslovima. Mnogi su instituciju napustili u potrazi za boljim jer su bili primorani prehranjivati porodice. Ostala je nekolicina entuzijasta koji se nadaju da će kao i oni, još neko shvatiti vrijednosti koju čuva Nacionalna biblioteka i da bi zatvaranje ove ustanove nanijelo veliku štetu kompletnom društvu i državi BiH", poručili su oni na početku pisma.

Objašnjavaju dalje da je njihova teška situacija izazvana koliko nemarom državnih institucija toliko i nemarom samog rukovodstva biblioteke i neinteresovanja za rješavanje njihovih problema.

"Uposlenici su postali taoci takve politike. Sredstva koja ova institucija dobije kroz projekte, a i koje sama ostvari kroz svoje djelovanje nisu adekvatno raspoređena u najvećoj mjeri zbog nepostojanja upravnog i nadzornog odbora. Njihova raspodjela zavisi isključivo od volje i raspoloženja menadžmenta", poručuju.

Ova institucija već 10 godina nema ni nadzorni ni upravni odbor zbog čega uposlenici smatraju i da status Ismeta Ovčine kao direktora nije legalan.

"Iznenađeni smo nedjelovanjem našeg rukovodstva na inicijativu koju ste pokrenuli stoga vas molimo da u okviru svojih nadležnosti hitno reagujete kako naša institucija ne bi opet bila izostavljena i zanemarena jer najveću štetu pored uposlenika ima i cjelokupna zajednica naše države sa nesagledivim posljedicama na razvoj društva.

Svima vam je poznato da je do sada pokretano više sličnih inicijativa, ali da naše rukovodstvo nije učestvovalo u njima. Iz ovoga se izvodi zaključak da pojedincima ovako neriješeno stanje odgovara iz samo njima poznatih razloga, stoga vas molimo da pokrenete pitanje rješavanja i naše institucije kako bi se spasila i sačuvala neprocjenjiva baština Bosne i Hercegovine u NUBBIH", stoji u pismu uposlenika NUBBiH.

Oni su poručili i da od novca koji zaradi biblioteka nije moguće isplaćivati ni uposlenike, a tvrde i da se političkim i rodbinskim vezama u zaposlenje primaju razni kadrovi.

Ono što predstavlja veliki problem, prema njihovom mišljenju, je to što većina uposlenika ima mizerne plate dok "pojedinci bliski menadžmentu ostvaruju enormne prihode od projekata, ugovora o djelu, autorskih honorara, stručnih ispita i predavanja".

Poručuju i da je menadžment iskoristio period koronavirusa da neke radnike prisilno pošalje na godišnji odmor iako su druge srodne institucije radile. U isto vrijeme, tvrde, radnicima koji su bliski direktoru nisu oduzimane naknade i topli obrok iako taj period nisu dolazili na posao.

Uposlenici ove biblioteke su naveli brojne probleme sa kojima se institucija suočava no istrajni su u tome da postojanje NUBBiH podignu na viši nivo kako svi i zaslužuju.