Kultura
0

Ibrahimu Spahiću uručen Orden Viteza umjetnosti i književnosti Francuske

FENA
Ambasadorica Republike Francuske u BiH Maryse Berniau večeras je u Sarajevu u francuskoj rezidenciji predsjedniku Međunarodnog centra za mir te Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahimu Spahiću uručila Orden Viteza umjetnosti i književnosti.

Orden je jedno od najvažnijih počasnih odlikovanja Republike Francuske. Uz ostala tri ministarska ordena, njime francuski ministar kulture i komunikacija nagrađuje istaknut rad na polju kulture i umjetnosti u vlastitoj zemlji, odnosno širenje kulture, stvaralaštva i umjetnosti Francuske.

Francuska ambasadorica Berniau podsjetila je prisutne visoke zvanice, predstavnike političkog i javnog života te diplomatski kor, na buran i plodonosan životni put Spahića te njegov angažman na mnogim poljima u društvu, kao što su politika, kultura, sport te građanski i humanitarni rad.

Pokretanje inicijativa i projekata "100.000 knjiga za deset novih biblioteka u BiH", "Hjuston-Sarajevo", "Dubrovnik '91.", "Alsace-Sarajevo 1993." te "Sarajevo, srce Evrope", samo su neki od njegovih angažmana.

"Duboko u sebi vi ste čovjek mira, kao što to pokazuju Susreti mira koje organizujete u Londonu, Parizu, Rimu, Barceloni i Sarajevu, a posebno nagrada "Sloboda" koju svake godine dodjeljuje Međunarodni centar za mir", kazala je ambasadorica.

Podcrtala je da je Spahić u kulturnom životu BiH, pored političke karijere, ponajprije čovjek knjige te već četvrt vijeka neumorni organizator Festivala "Sarajevska zima".

Pobrojala je i niz nagrada i priznanja koje je Spahić dobio od mnogih zemalja, kao što su nagrada za kulturni dijalog Sjever/Jug iz Maroka, Zlatna povelja Lige humanista, medalja Joan Miro iz UNESCO-a te "Devetoglavi zmaj" iz Koreje.

Ibrahim Spahić je ocijenio da je ovo prestižno priznanje omaž građankama i građanima BiH i Francuske koji su svoje tradicionalno prijateljstvo i solidarnost potvrdili kroz stvaralački rad, a posebno onima koji su život dali za BiH i slobodnu Evropu.

Naglasio je kako je potrebno učiniti sve da potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji razvijemo potencijale kako bismo otvorili sve mogućnosti za razvoj evropske BiH.

Slikar Safet Zec te direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra, samo su neki od dobitnika francuskog Ordena Viteza umjetnosti i književnosti iz BiH.