Kultura
45

Humanitarni koncert Stefana Milenkovića na Baščaršijskim noćima

Klix.ba
JU “Sarajevo art” sa zadovoljstvom najavljuje koncert svjetski poznatog virtuoza na violini Stefana Milenkovića koji će uz pratnju Srebrenke Poljak, klavir nastupiti 8. jula 2014. u Narodnom pozorištu Sarajevo u sklopu Festivala Baščaršijske noći.
Koncert će biti humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen Crvenom križu Bosne i Hercegovine i biće utrošen za konkretnu pomoć nastradalim od poplava.

Kao muzičar širokih stilskih interesa, Milenković je nastupao sa rock sstavom Gorillaz, pet puta nominiranim za nagradu Grammy u prestižnom Apollo teatru u Harlemu, New York. Koncert je uživo prenosio MTV. Buduće suradnje uključuju nastupe salutnjistom Edinom Karamazovom, nominiranim za nagradu Grammy, kao i intenzivno muzičko partnerstvo sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom, čime Milenković istražuje svet improvizacije i akustično-električne violine.

Milenković je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama. Godine 2002. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy. Sudjelovao je također i u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina. Tokom rata u ranim devedestim godinama bio je prvi dječji ambasador na Balkanu. Duboko posvećen pedagoškom radu, u saradnji s Itzakom Perlmanom predavao je na čuvenoj muzičkoj akademiji Juilliard (New York, SAD) i Perlman muzičkom programu.

U njegove mnogobrojne nastupe s orkestrom ubrajaju se nastupi sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrom Aspen, simfonijskim orkestrima Indiannapolisa, Meksika, Sao Paolo u Brazilu, te Melbournea i Quinslanda u Australiji, a nastupao je pod palicom dirigenata kao što su Sir Neville Marriner, Lorin Maazel, Vladimir Fedoseyev, Daniel Orn i En Shao.

Milenković je započeo svoju karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu, SAD, za tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana. Sljedeće godine svirao je za Mikhaela Gorbacheva u Beogradu. Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II,dok jeu dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom hiljaditom koncertu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim takmičenjima u Indiannapolisu (SAD), Queen Elisabeth (Belgija), u Hannoveru (Njemačka), Tibor Varga (Švicarska), Rodolfo Lipizer (Italija), Paganini (Italija), Ludwig Spohr (Njemačka), kao i na takmičenju Yehudi Menuhin (V. Britanija).
Sezona 2013.-14. uključuje nastupe s orkestrom Arena di Verona (Italija), filharmonijskim orkestrom Evansville (SAD), filharmonijskim orkestrom Marchigiana (Italija), kao i nastupe s orkestrom Maderna (Italija). Ova sezona također uključuje mnogobrojne nastupe u najprestižnijim opernim teatrima u Italiji - Teatro di San Carlo u Napulju, Teatro Filarmonico u Veroni, Teatro Petruzzelli u Bariju, kao i Teatro Carlo Felice u Genovi. Ostali nastupi uključuju saradnju sa svjetski poznatim baritonom Nathanom Gunnom.

Ulaznice za koncert će biti puštene u prodaju iduće sedmice, a moći će se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo i u JU "Sarajevo art", Ćemaluša 1/2.