Bogat program
114

Historijski muzej BiH kroz radionice s mladima obilježava Međunarodni dan muzeja

N. O.
Radionica u Historijskom muzeju BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Radionica u Historijskom muzeju BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Historijski muzej BiH je kroz radionice s mladima odlučio odraziti ovogodišnju temu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja - Moć muzeja, a kustosica Elma Hodžić naglasila je da je upravo rad s mladima njihova "najjača moć".

Obilježavanje Dana muzeja je započelo kao inicijativa koju od 1977. vodi Međunarodni savjet muzeja (ICOM) kao predstavnik svjetske muzejske zajednice, s vizijom za jednaku važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.

Ove godine su muzeji u BiH pozvani da učestvuju u obilježavanju Dana kroz temu Moć muzeja, a tim Historijskog muzeja kroz rad s mladima odlučio je pokazati gdje leži njihov utjecaj.

"Tim Historijskog muzeja već nekoliko godina cjelodnevnim programom obilježava ono što je za nas jedan od najvećih praznika muzejske struke. Odlučili smo se da ove godine u fokusu muzejskog programa bude rad s mladima tako da smo pripremili set radionica za osnovce i srednjoškolce s idejom da im pokažemo koje se sve priče čuvaju u Historijskom muzeju BiH", kazala je kustosica Elma Hodžić.

Pojasnila je da je Historijski muzej odlučio da rad s mladima prezentira kao najjaču moć muzeja.

Elma Hodžić (Foto: I. L./Klix.ba)
Elma Hodžić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Ideja je da kroz različite programe pokažemo koliko je važno da publika kontinuirano posjećuje muzej, da bude uključena u muzejske programe i da doprinosi očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ovo je izuzetno važno i zbog činjenice da je ovo još jedan praznik kojeg će muzejski profesionalci u BiH dočekati bez plate i normalnih radnih uslova", poručila je.

Muzeji su u vremenu pandemije doživjeli veliku transformaciju, došlo je do procesa propitivanja njihove moći, uloge i funkcije u društvu. Kustosica je kazala da se posjetioci lagano vraćaju, ali je istovremeno naglasila koliko je rad muzeja povezan s turizmom.

Tokom dana će u Historijskom muzeju biti održan niz radionica za mlade, a prva koju je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba jeste "Moć muzeja: ljudska prava i glas umjestnosti".

Jedan od učesnika, pojasnio je da je cilj radionice predstaviti kršenje ljudskih prava u Ukrajini, ali i u našem društvu.

Istaknuo je kako ovakvi dani mogu biti inicijativa i pokretač odlaska u muzej, ali i educiranja o historiji naše zemlje.