Kultura
0

Havel objavio knjigu nakon 15 godina pauze

Sarajevo-x.com
Na ovogodišnjem praškom sajmu knjiga, predstavljena je prva knjiga koju je napisao u posljednjih 15 godina bivši češki predsjednik, Vaclav Havel.

"Prosim Strucne" ("Kratko, molim") njegovi su izdavači nazvali "literarnim kolažom" temeljenim na dnevničkim zapisima, pismima i razgovorima s češkim piscem Karelom Hvizdalom, koji je sarađivao s Havelom.

Ova knjiga je zapravo nastavak knjige iz 1986. godine, koja je bazirana na intervjuu Hvizalde sa Havelom. Komunikacije se odvijala isključivo poštom, pošto je Hvizdala živio tada u egzilu u Njemačkoj, dok je Havel ostao iza "čelične zavjese".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Kritičari su ovu knjigu ocijenili kao "priliku da se sagleda složeni um Vaclava Havela, te da se otkriju neka njegova viđenja raznih političkih figura, politike same, kao i razloga njegovog povlačenja iz tog svijeta."

Šezdesetdevetogodišnji Havel je rođen u Pragu, a desetljeća je proveo pišući drame i organizirajući druge disidente intelektualce u nenasilnoj borbi protiv bivšeg komunističkog režima. Bio je prvi post-komunistički predsjednik bivše Čehoslovačke do 1992, a zatim je postao predsjednikom Češke Republike nakon odvajanja od Slovačke 1993.

  1. godine, Havel je primio priznanje " za doživotno služenje Pragu i Češkoj Replici ". Danas se bavi pitanjima ljudskih prava, te podržava demokratske pokrete na Kubi i u Bjelorusiji.

Havel trenutno radi na svom novom pozorišnom tekstu, prvom nakon 1988. godine.