Komentari (34)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
A ko je počinio genocid nad Srebreničanima?
@antiteletubi. Kad koristis \'\'termine stranjske\' onda barem provjeri sta koji znaci. U konekstu tvog posta nije main street nego mainstream .
Jednostavno ne mogu da vjerujem da se svađate kome pripadaju stećci. To je glupo i primitivno. Šta želite da time pokažete? Svaki narod na području Bosne i Hercegovine potječe od Bogumila. Bogumili su prešli i na katoličanstvo, pravoslavlje, islam, onako kako su sve vjerske institucije vršile pritisak na njih. Ako su Bogumili gradili stećke, a svi narodi jesu potomci bogumila, u čemu je problem? Stećak, kao dio narodne baštine može da ne pripada nikome, jer onih koji su ih prvobitno gradili više nema, ili nama svima, potomcima njegovih graditelja. I vodeći se trenutnim mapama Balkana kako bi se dokazalo \"posjedovanje\" stećaka je krajnje apsurdno. Bogumila je bilo najviše, i oni su bili raspoređeni svuda po Bosni, a ostalih je, prije dolaska Osmanlija bilo vrlo malo.
Zaista nisam mogao da čitam ove komentare. Toliko gluposti bi mi škodilo. Mogu samo da konsttujem da vi nemate pojima o čemu se ovdje radi i zbog ćega je ovo važno.
Cjela istorija Evrope je lažna i kao takva je nametnuta svim narodima. Jednoumlje i tvrdoglavost koja se ukorjenila u svim akademskim krugovima bez ikakve volje za istraživanjem i totalitarnim obračunom sa drugačijim samo povrđuje da je ovo kompletno društvo u moralnoj krizi. Nebrojni dokazi koji upučuju na totalno drugačiju sliku u prošlosti od one koje nam je danas poznata bez ikakvih razloga se odbacu i prema njima se ponaša kao što se i crkva ponašala za vrjeme inkvizicije. Main street kulturu je proizvela Main street nauka.
Ko je rekao da bogumili nisu bili kršćani? Ja sam reagovao na tvoju tvrdjnu da su \"Odavno su uoceni medjusobni uticaji i analogije u srednjovjekovnoj umjetnosti pravoslavnih kultura i naroda (Jermenija, Gruzija, Srbija)\". Ne znam šta bi to trebalo objasniti o stećcima i njihovim sličnostima sa armenskim nadgrobnim spomenicima?
@pametnjakovic ja sam u prvom redu reagovao na suptilno negiranje nesporno hriscanskog karaktera stecaka koje se provlaci kroz ovaj clanak kao i citav ovaj sajt, samim tim i u bosnjackoj javnosti. Koliko vidim ni ti ni vecina komentatora niste reagovali na tlapnje komentatora iznad o \"bogumilima, \"natpisima\" ... nego ti je za oko zapalo jermensko pravoslavlje ili \"pravoslavlje\". Moj pametnjakovicu drugom ti pricaj te price
Osim toga, armenskih tragova ima mnogo i u dubrovačkim arhivima...
dobro kaboom i slovese. To vam je isto kao da ste rekli da je Istočna Njemačka bila demokratska republika zato što joj je takav bio naziv. Dakle, iako Armenska crkva u svom nazivu nosi epitet \"pravoslavne\", to ne znači da je ona pravoslavna u smislu kojem obično koristimo tu riječ... Za pravoslavnu crkve, armenska crkva je bila i ostala šizmatična. Eto o tome se radi.
@pametnjakovic Հայ Առաքելական Եկեղեցի, Jermenska apostolska crkva ili Jermenska pravoslavna crkva su nazivi koji se koriste za Jermensku crkvu. Ona pripada grupi drevnoistocnih ili kako se jos zovu Istocno pravoslavnih crkava (neki ih doduse zovu i prethakedonske ili monofizitske crkve). Kao sto vidis neke razlike u ucenju ne znace da se oni ne nazivaju pravoslavnima, al nek sam i to docekao da me na ovom sajtu poducavaju razlikama u hriscanskom ucenju :). Nego jermenski tragovi mogu da se prate i u zapisima hercegovackih pravoslavnih manastira, kuda su prolazili kao trgovci na relaciji izmedju mletaka i istoka.
@ pametnjakovic To je laž! \"monofizitske Crkve: Naziv je skovan u protivničkom taboru. U stvarnosti, istočne pravoslavne crkve ne prihvaćaju u cijelosti monofizitstvo kako ga je naučavao Eutih, a sebe radije nazivaju miafizitima. Pretkalcedonske Crkve: Ovaj je naziv češće u uporabi, a susreće se i kod »kalcedonskih« i kod »pretkalcedonskih« Crkava. Neutralan je i jednostavno upućuje na Kalcedonski sabor kao trenutak raskola. Istočne pravoslavne Crkve: Naziv koji je najčešće u službenoj uporabi, kad se zajedničkim imenom želi označiti sve Crkve koje prihvaćaju samo prva tri ekumenska sabora.
@ zufer Nađi sliku grba Srbije i vidjećeš ljiljane na njemu. Ko god nosi zastavu Srbije kroz banjaluku, nosi i ljiljane na njoj, a to nije tako rijedak prizor
@srbin: ja sam čuo da se neki \"dječji crteži\" koji su nastali u Evropi u 20. vijeku u potpunosti promjenili shvatanje umjetnosti i lijepog? Čuo sam da neki od njih vrijede milione... al po tebi bismo možda i dan danas trebali kopirati Grke?
@kaboom: Armenija nije pravoslavna zemlja, njihova crkva je monofizitska
@SrbIN Kako se niste odrekli ljiljana kad jeste - hajd ih pronosaj kroz Banjaluku ako smijes. Postojali su na prvim novcanicama RS - poslije uklonjeni - jer ste ih prepustili Bosnjacima. Uhvatili ste se samo orlova, ocila, Nemanjica,.. zamrzili ljiljane, bosansku drzavnopravnu tradiciju u pomisao na bosansku drzavnost,,.. mislim - sta uopce trazite na temi o steccima kada ih ne mozete prekrstiti ili posrbiti. Ljiljana ste se odrekli i to je cinjenica, kao i stecaka, bosanskih banova, bosancice, Bogumila,.. sta vam onda smeta kada neko drugi to postuje?
Tako je jarane, eto Grcima kamene statue od kojih zastaje dah, Srbima kameni krstovi i manastiri, Egipcanima piramide,.. a mi Bosnjaci cemo se zamajavati \"beznacajnim steccima\" jer su ipak nasi i niciji drugi. Mnogo naucnika je itekako pisalo i proucavalo fenomen stecaka ali ti o tome neznas nista - osim reci da je \"jadno\" cim se sudaris sa cinjenicama koje nemozes pobiti. Mogu da se kladim da su u pitanju politikantske predrasude o navodnim bosnjackim nacionalnim osjecajima gdje vam je krajnji domet zakljucak da mi kao znamo za srpsko ili pravoslavno porijeklo ali kao necemo da priznamo pa se hvatamo stecaka,. ha, ha, ha - namirisao sam to odmah. Otkud ti inace na ovoj temi i pomisao o nacionalizmu. To za Trebinje i 80% nije tacno a i da jeste - Hum je bezbeli bio dio Bosne. Stecci su dio bosnjacke kulturne bastine i naslijedja, made in Bosnia, poceli za Bogumila. Sada vidimo da je i kod heretickih Armenaca postojala slicna kultura - sta vise reci?