Kultura
62

Gluhi telefoni i zavrnuta česma: Ko je kriv za neodržavanje baleta Labuđe jezero

Piše: El. B.
Propusti koji su doveli do otkazivanja baletne predstave na ledu državnog baleta iz St. Petersburga u Sarajevu, nakon što produkcijski tim zbog redukcije vode nije bio u mogućnosti kreirati ledenu površinu, razočarali su ljubitelje kulture u našoj zemlji.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić nije želio okriviti ni organizatore iz kompanije Sarajevo Disk, ni drugu stranu - Vodovod i Kanalizaciju. Ipak, smatra da se problem redukcija vode mora riješiti i da, kada se već dešavaju ovakve stvari, iz Vodovoda i Kanalizacije moraju biti iskreni i reći tačne termine kada nestaje i kada dolazi voda.

"Organizatori su se nadali da će voda doći najdalje do 17 sati, a došla je tek u 20 sati", rekao je Kurić za Klix.ba dodajući da su uradili sve što je u njihovoj moći, ali je sigurno da ima propusta i kod jednih i kod drugih, te je istakao da se stvari mogu i moraju bolje iskomunicirati.

Edin Muftić iz organizacionog tima "Sarajevo Diska" rekao je za Klix.ba da je problem prouzrokovalo to što vode u Skenderiji nije bilo do 20 sati.

"Potrebna su minimalno 24 sata da se ledena ploha formira. Da je prvobitna najava o redukciji ispoštovana mi bismo imali dovoljno vremena da sve završimo, ali to nije učinjeno, odnosno voda je došla tek u 20 sati. S obzirom na to da nam je bilo potrebno da se velika količina voda sipa u segmentima, nismo smjeli rizikovati i otkazali smo predstavu", rekao je Muftić dodajući da je u tako neizvjesnoj situaciji bilo teško donositi odluke.

Iz KJKP "Vodovod i Kanalizacija" poručuju da ih organizatori nisu kontaktirali niti tražili dodatne količine vode ili prolongiranje najavljenog ispitivanja.

"Ispitivanje je najavljeno deset dana prije najavljenog događaja i organizator je, s obzirom na to da zna koje potrebe ima kada su u pitanju ovakve predstave, trebao kontaktirati KJKP 'VIK' sa zahtjevom za prolongiranje najavljenih ispitivanja ili obezbjeđivanje dodatnih količina vode", rekli su iz "ViK" ističući da predstavu nije trebalo otkazivati.

Novi termin baletnog spektakla je najavljen 20. decembra, a sve troškove ponovnog dolaska baletne grupe St. Petersburg iz Rusije morat će pokriti "Sarajevo Disk".

Iz KJKP "Vodovod i Kanalizacija" su istakli da su spremni pomoći sve kulturne manifestacije u gradu.