Beč
0

Festival harmonike slavi desetu godišnjicu

Sarajevo-x.com
Nastupom austrijskog majstora harmonike Ota Lehnera (Otto Lechner) i njegovog dvadesetočlanog orkestra, u Beču je u subotu otvoren deseti Festival harmonike.

Lehnerovi muzičari dolaze iz sedam zemalja, a starosne su dobi od 14 do 73 godina. Sastav njegovog orkestra odražava šarolikost učesnika harmonikaške smotre, koja je nakon prvobitnih negiranja stekla veliku popularnost i uvrštena u kalendar najvažnijih bečkih festivala. Naime, osnivač festivala Friedl Preisl i njegov tim uspjeli su u konačnici ubijediti Bečlije da harmonika može ujediniti sve ljepote muzike i razne muzičke pravce – džez, sving, latino muziku, folklor, punk, alpsku, keltsku, balkansku, romsku i još mnoge druge muziku.

Na ovogodišnjem festivalu, koji se održava na sedamnaest lokacija u gradu, između ostalog će nastupiti harmonikaši i njihovi bendovi iz Beča, Poljske, Njemačke, Mađarske, Bugarske, Turske, Grčke, Rusije itd. Iz grada domaćina stižu folkersko-pankerski trio "Zivatar Utca“ i "Wiener Tschuschenkapelle“. Iz Mađarske dolaze "Psycho Mutants“ sa psihodeličnim western zvukovima, a iz Rusije prvi put grupa "Piazzola Studio“ sa slavenskim tangom.

Multi-kulti noć harmonike se sprema za 21. mart, kada će zajedno nastupiti Turčin Alp Bora i Grk Marios Anastassiou i istraživati zajedničke korijene njihove muzike. Nakon njih nastupa već stalni učesnik festivala, italijanski virtuoz na harmonici Riccardo Tesi.