Kultura
0

'Dvori od oraha' Miljenka Jergovića dobitnik godišnje nagrade društva pisaca BiH

NINA
U Domu pisaca u Sarajevu danas je održana konferencija za novinare u povodu dodjele godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine na kojoj su predsjednik Upravnog odbora Društva pisaca BiH Gradimir Gojer, glavni sekretar Društva pisaca Muhamed Ćurovac i član ocjenjivačkog suda za dodjelu ovogodišnje nagrade Nihad Agić govorili o dobitniku nagrade, te o pripremama za svečanu dodjelu nagrade Društva pisaca BiH.

Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer je kazao da je vrlo zadovoljankvalitetom književnih djela članova Društva pisaca i interesom autora da se nađu pred kritikom ocjenjivačkog suda za dobivanje te prestižne nagrade, napomenuvši kako su u najužoj konkurenciji za osvajanje nagrade bila imena Amira Brke, Ljubice Ostojić, Zilhada Ključanina, Enesa Durakovića i Miljenka Jergovića.

Gojer je također istaknuo da je od ukupno trideset i šest prijavljenih djela naših književnika, ocjenjivački sud na osnovi iznesenih analiza i provedenog vijećanja jednoglasno odlučio da godišnju nagradu Društva pisaca BiH za najbolje književno djelo u 2003. dodjeli romanu “Dvori od oraha”, Miljenka Jergovića.

On je napomenuo da nagrada odlazi u prave ruke i da Jergović, koji živi u Zagrebu, nikada nije prekinuo vezu s književnim, zemljopisnim i društvenim ambijentom BiH koja je njegova nezaobilazna inspiracija.

U ime ocjenjivačkog suda Društva pisaca BiH, koji je radio u sastavu Nenad Radanović, predsjednik, te članovi Nihad Agić i Miro Petrović, Agić je spomenuo da je u prošlogodišnjoj književnoj produkciji prevladavalo umjetničko i estetsko u domaćoj prozi, pripovijetci, eseju i romanu.

Naglasio je da je djelo Miljenka Jergovića doprinos profilaciji kulture pisanja koja je kod nas počela s djelima Ive Andrića, a nastavila se Mešom Selimovićem i nešto kasnije Ibrišimovićem i Karahasanom, te da Jergović u svom romanu, inzistiranjem na povijesnom okviru, donosi zaokruženu i povijesno relevantnu sliku o našem prostoru.

Svečanost dodjele godišnje nagrade Društva pisaca BiH bit će održana 8.aprila 2004., a isti dan će dobitnik nagrade za najbolje književno djelo u 2003. Miljenko Jergović održati književnu večer i predstaviti, po ocjeni Društva pisaca Bosne i Hercegovine, najbolju knjigu u prošloj godini.