22. januara
0

Djela kolonije "Počitelj" u Bihaću

FENA
"Počitelj u Bosni i Hercegovini" naziv je prve u nizu ovogodišnjih izložbi koja će 22. januara biti otvorena u Gradskoj galeriji "Bihać".

Na izložbi koju organizira Internacionalna umjetnička kolonija "Počitelj" u saradnji s galerijom domaćinom, bihaćkoj likovnoj publici bit će predstavljeno pedeset grafika i crteža iz bogatog fundusa Kolonije, saopćeno je danas iz Upravnog odbora Kolonije.

Internacionalna umjetnička kolonija "Počitelj" od osnivanja i otvaranja 1964. godine, pored pružanja smještaja i osiguranja uvjeta i materijala za rad stotinama likovnih umjetnika iz BiH, zemalja bivše Jugoslavije i svijeta, posebnu pažnju posvećivala je sakupljanju, opremanju i adekvatnom pohranjivanju likovnih djela.

Tako je u periodu od više od četiri decenije pod krovom ovog bisera bosanske arhitekture sakupljena izuzetno značajna kolekcija slika, skulptura, grafika, akvarela i crteža.

Dio ove bogate zbirke koju danas čine samo radovi na papiru, dakle grafike, crteži i akvareli broji više od 460 eksponata.

Cilj organizatora je otvaranjem fundusa i njegovom prezentacijom diljem BiH (Mostar, Banja Luka, Tuzla, Foča, Prijedor, Zenica, Čapljina, Cazin i drugi gradovi), kao i u zemljama okruženja promovirati likovno stvaralaštvo i kulturu BiH koja predstavlja nerazdvojni dio opće kulture naših naroda.

Namjera je i propagirati Internacionalnu umjetničku koloniju "Počitelj" i njenu djelatnost kao jedinstvene kulturne institucije naše zemlje i osigurati barem minimalne materijalne pretpostavke za njezin budući uspješan rad.