Djelo američke autorice
0

Damir Ovčina preveo roman "Capitalism: The Unknown Ideal" koji je napisala Ayn Rand

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bh. pisac Damir Ovčina je na bosanski jezik preveo roman "Capitalism: The Unknown Ideal", koji je napisala Ayn Rand.

Slavna u Americi još od 1957. godine i romana "Atlas Shrugged", Ayn Rand jedva da je tim romanom stidljivo predstavljena u jugoslovenskom području decenijama kasnije. Temeljito zaobilažena i potcjenjivana ona je možda najutjecajnija američka autorica, koja je praktično nepoznata na našim prostorima.

"Člancima o pravima, privredi, vlasti, čovjeku, ratu u knjizi 'Kapitalizam: nepoznati ideal' objavljivanim od 1946. do 1966., Rand razgrće magle seljačke filozofije i milicionerake vlasti koja i naš djelić svijeta drži u zaostajanju i nemoći. Oklevetanost kapitalizma, ispraznost prava odvojenog od filozofskog osnova, plitkost politike kao brbljanja i otimanja gladeža za vlast i budžetske, što će reć tuđe pare bez ikakvih intelektulnih osnova, zagušenost javnog govora profesionalnim blebetavcima šupljih šatro ljevičarskih naklapanja, određujuća je i dandanas ovdje gdje smo", rekao je Ovčina.

Dodao je da nema spasa bez shvatanja i poduzimanja i da sem poredak poredak javnog otimanja i zločina još uvijek shvatan kao rješenje u zemlji gdje još uvijek vlada socijalizam.

"Kapitalizam nije ni došao, ali jeste moć hapaca povezanih s vlastodršcima, u zagušenosti blebetanjem, ideje ekonomske i intelektualne slobode poistovjećene s briselskom birokratijom i seljadijom, u mjestu gdje je kultura sinonim za naricanje nad položajem budžetskih institucija i neprestano kamčenje javnih para, ova knjiga je antibiotik za laži i neshvatanje. Ayn Rand čita se s lakoćom i uživanjem", zaključio je Ovčina.

Knjigu "Kapitalizam nepoznati ideal" moguće je naručiti putem stranice Impruva.ba.