Birokratija iznad svega
62

Zbog greške u prijavi odbijena kandidatura istaknutog pisca na poziciju direktora TV Sarajevo

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
TV Sarajevo objavila je u oktobru javni konkurs za izbor i imenovanje članova uprave - direktora i izvršnog direktora programa i produkcije televizije, a prioritet u izboru kandidata, nažalost, nije bilo znanje, iskustvo i vještine prijavljenih, već ispravno popunjeni formulari.

Naime, u Službenim novinama Kantona Sarajevo 19. oktobra 2023. godine izašao je javni poziv za izbor i imenovanja direktora i izvršnog direktora programa i produkcije Televizije Kantona Sarajevo na koji se prijavio veliki broj kandidata.

Među njima je bio i istaknuti pisac Damir Ovčina koji je odbijen zbog dvije greške prilikom prikupljanja dokumentacije za podnošenje prijave.

Nadzorni odbor JP "Televizija Kantona Sarajevo" d.o.o. Sarajevo je imenovao Komisiju za provođenje javnog konkursa čiji je zadatak bio da otvori blagovremeno pristigle prijave na Javni konkurs u utvrdi da li prijavljeni kandidati ispunjavaju formalno-pravne uvjete navedene u tekstu Javnog konkursa.

Kako su nam rekli iz Televizije Kantona Sarajevo, Damir Ovčina nije uspunio navedene formalno-pravne uvjete.

Naime, Komisija je u svom Zapisniku navela da kandidat na svojeručno potpisanoj prijavi nije naveo adresu i kontakt telefon što je zatraženo u javnom konkursu.

Jedno od uvjeta je bilo i dostavljanje Certifikata privredne komore o završenom usavršavanju po Programu usavršavanja predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava sa učešćem državnog kapitala ili Potvrdu ovjerenu kod notara da će program usavršavanja završiti na način i u roku utvrđenom Uredbom.

Uredbom je propisano da rok utvrđen Uredbom iznosi jednu godinu od dana imenovanja na poziciju, a Damir Ovčina je u Potvrdi koju je predao naveo da će pomenuti program završiti u roku od dvije godine.

Damir Ovčina je nakon zatvaranja javnog konkursa dobio odgovor u kojem je pojašnjeno zašto je njegova prijava odbijena, a, kako kaže, u kojem je naveden i njegov broj telefona koji nije naveo u izjavi.

"Cijela je ta komisija pokazala pamet i obraz odgovarajući mi fino i lijepo me još pozdravljajući, iako ja nisam naveo gdje mi je kuća, a navalio da budem direktor", naveo je Ovčina u svom odgovoru TV Sarajevo.

U sarkastičnom odgovoru Ovčina je kritizirao zanemarivanje uspjeha i karijere kandidata zbog formalnih grešaka tokom prijave.

Damir Ovčina je, kako piše na njegovoj web stranici, "rođen '73-e u Sarajevu. Učio književnosti i učiteljevo. '97. mu je izdata kratka zbirka kratkih priča i pjesama 'Jesenji dani'. 2016. godine štampan mu je u Buybooku roman 'Kad sam bio hodža".

Kratku zbirku kratkih priča i pjesama objavio je Međunarodni Centar za Mir, a pjesma "Treskavica" dio je knjige "Ovdje živi Conan", mlada bosanska lirika 1992., 1996. godine, koju je priredio Miljenko Jergović, a objavio zagrebački Durieux, 1997. godine. Za roman "Kad sam bio hodža" Damir Ovčina dobio je Međunarodnu Nagradu "Mirko Kovač" i Nagradu "Hasan Kaimija". Pet godina kasnije, u vlastitoj nakladi objavio je roman "Ko sam ti ja" na čijim koricama su "Lipe u Nedžarićima" slikara Samira Solakovića i nastavak romana pod nazivom "Nastavak Hodže. Dvadeset godina kasnije".