Kultura
28

Dajte djeci fotoaparat, nećete vjerovati koji su to potencijali

Klix.ba
U galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u subotu u 19 sati bit će otvorena izložba "Fotografijom o mogućnostima", koja se sastoji od fotografija nastalih na radionicama za djecu sa i bez poteškoća a koje su tokom ljeta uz podršku UNICEF-a realizirali fotografi Željko Keko Budimir, Haris Čalkić i Amer Kapetanović.

Kao dio kampanje "Govorimo o mogućnostima" radionice u više bh. gradova poslije kojih su slijedile i mini-izložbe na pravi način su pokazale kako djeca kada dobiju priliku kroz fotografiju mogu pokazati sve svoje mogućnosti i istaći mogućnosti naspram ograničenja. Fotografije će se sad moći pogledati na jednom mjestu.

"Dajte im fotoaparat dovoljno dugo i nećete vjerovati koji su to potencijali", kaže Amer Kapetanović, jedan od fotografa koji je imao priliku na radionicama se družiti i raditi s djecom.

"Trudili smo se da djeci približimo fotografiju kao sredstvo izražavanja i komunikacije, jer znamo da oni imaju itekako mnogo stvari za reći. Obzirom da su radionice inkluzivnog tipa, jedna od najboljih stvari jeste upravo zajednički rad i druženje djece sa i bez teškoća u razvoju. Granice koje u pravilu postavljaju roditelji i sredina praktično ne postoje između djece“, ističe Kapetanović pozivajući sve da dođu, vide radove i druže se s autoricama i autorima fotografija koji iz svih krajeva BiH s velikom radošću dolaze na izložbu i poručuje: "Pokušajte razaznati koje fotografije su napravila djeca sa, a koje djeca bez poteškoća u razvoju!".

Izložba se održava u okviru festivala Fotografija godine BiH 2014., uz podršku UNICEF-a BiH.