Komentari (87)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
...đe i nebi, partizan i ljudina...da ga neće slavit ovi kokardom nadojeni?
...vidoje, rekao bih da je resantiman, đeneralno, kokardaški...politika, mediji, bla bla...
..brankiši "malo" smeta bosanski šmek / orijentacija...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
srpski ekstremisti ruse sve sto je od njih napravilo ljude, a miluju ono od cega su postali neljudi
inace najljepsu pjesmu o bosni je napisao branko copic... bosna je zemlja prepuna cari, trepeta suma i bljeska vode...
jesam kad su u pitanju rusilacki ekstremisti bil koje vrste
Mala moja iz Bosanske Krupe...
ali zato nije zaboravljen Dobrica Ćosić ...
Brzom pretragom se može vidjeti da postoji OŠ Branko Ćopić u Krupi na Uni, BL, Prijedoru ali ne i u Bosanskoj Krupi ili Bihaću.
Sramotno je to, on je jedan od najpoznatijih pisaca za djecu, fakticki sam rastao uz 'Jezevu kucicu' pa cak sam je uzeo i prosle godine i jos puno godina nakon osnovne volim procitati tu lektiru :)
a sto se cudite, svugdje je isto, eto kada su mogli zatvoriti zemaljski muzej sta reci vise...tuga jer vladajuca elita ima samo jedan moto: grabi sto vise za sebe, a knjizevnost, kultura ha a sta je to??
Nastavak: Najzad, kad je bacio sebe ispred pogleda, od zuba mu zacvokota strah i glava mu se diže na kosi: iz obližnjeg vuka virila je krvoločna šuma! -Au sad je bostan obrao čiču! Obuzet ludim starcem, naš ti strah preskoči preko čakšira i podera trn, pa brže od polja potrča preko zasijane zvijezde. Pred kućnom babom dočeka ga vjerni prag. -Tako mi svetoga vuka eno nedjelje u šumi! Viknu glasina hrapavim čičom. Kuća se prepade, uskoči u babu i zabravi ključ vratima, a siroto drvo pope se na čiču i gore se uhvati granom za ruke očekujući dvorište da dojuri u vuka Branko Copic
s ovom pricom si me vratio u predratne godine kad sam ovo izvodio u skolskoj dramskoj sekciji, thanks :-)
U zemlji u kojoj je sve izokrenuto evo jedna Izokrenuta prica: Tek što je brdo izašlo iza Sunca a krevet skoči iz prostranog čiče,navuče noge na opanke, stavi glavu na kapu i otvori kuću na vratima. -Gle,noćas je Zemlja dobro pokvasila kišu začuđeno progunđa brk, sučući čiču,pa brzim dvorištem požuri niz korake,istjera štalu iz krave i reče: -O rogata livado idi pasi po zelenoj kravi, a ja ću noge pod put,pa ću poći u drva da donesem šume. Čiča stavi rame na sjekiru i namignu babom na svoje oko. -Bako, skuhaj mi 4 lonca u jajetu,dok se poso vrati s čiče. Danas će ručak slatko pojesti starca. Put raspali niz čiču, dižući svojom sirokom prašinom oblake opanaka. Od toga se uplašila neka kola,pa u trku izvrnuše konje, a uzda ispusti kočijaša i bubnu ledinom o leđa. Događaj se uplaši od ovoga neobičnog čiče i opruži polje preko nogu, jureći brže nego brdo preko zeca.
Sramota. Fuj, bljak.
Vratite ljudinu opet na neku novčanicu KM,a skinite one srpske nacionaliste Dučića i Kočića!
Branko i policija :) Rakija za policajca Prema Kuruzovićevom sećanju, Branko Ćopić je, kao nacionalna veličina, imao stalnu policijsku pratnju: - Znalo se da je u ono vreme policija čuvala Branka i on je to znao, jedino je imao želju da mu oni to nekako priznaju. Tek sretao je poznata lica i na pijaci, i na ulici i u zgradi. Jednom se Branku posreći da se sretne sa "svojim" milicionerom oči u oči. Pita ga Branko: "Momak, tražiš mene?" "Ne", odgovara čovek. "Čekam kolegu koji tu živi." "A odakle si", pita ga Branko, računajući na to da ovaj zna sve o njemu. Reč po reč, siti se oni ispričaju, sazna Branko da je mladić rođen u Bačkoj, ali da su mu roditelji iz Like. E tu do izražaja dođu ta Brankova domišljatost i duhovitost: "Imam domaću rakiju, onu iz mog kraja. Dvanaest jezika govori, dođi da popijemo čašicu." Na to ovaj momak stane u stav mirno, pozdravi i kaže odsečno: "Hvala, ne pijem na dužnosti!"
Ljudska i duhovna gromada slutio je a možda i znao šta njegovi "prijatelji" iz SANU spremaju. Ovako o razlozima njegove smrti piše njegov proijatelj: Još od 1972. godine Branko ne krije duboko razočaranje, te godine piše priču "Jugoslavija bez Jugoslovena". On je za svoj odlazak svesno i simbolično odabrao 26. mart, dan uoči martovskih demonstracija koje su za parolu imale "Bolje grob nego rob" - seća se Kuruzović. Prema Tominim rečima, Branko se dugo borio sa idejom o odlasku: - Još tada je slutio da će se desiti propast Jugoslavije i govorio kako ne bi voleo da dočeka vreme kakvo je preživeo 1941, a slutio da će biti i gore nego što je on to opisao u romanu "Prolom". Kuruzović tvrdi da je Ćopić namerno odabrao Brankov most jer ga je on vezivao za prvi dan u prestonici: - Prve noći provedene u Beogradu Branko je spavao ispod Brankovog mosta sa ove, beogradske strane. Za skok je izabrao onu zemunsku, okrenuvši se ka Bosni. U džepu je imao dosta para. To je namerno stavio da ga ne bi ogovarali da je umro bez para, jer je poslednjih godina govorio da će doći vreme kada nećemo moći da platimo ni struju, ni kiriju, ni mleko, ni hleb, kao što je bilo i kao što smo doživeli - priseća se glumac.
Kad se treba sa velikanima identifikovati svi su tu grlati a sve ono što je simbol tih velikana niko ne pazi. Dno dna. Ne samo RS, taka je vo bagra :D
uf što se zayeba, rs* :D
Hašani pripadaju Općini Bosanska Krupa, FBiH. Cccccc
Nije "Ratnik golubijeg srca" zaslužio da bude ovako tretiran. Branko je jedan od NAJVEĆIH NAŠIH PISACA i to mu niko ne može oduzeti niti osporiti. Sretan sam što sam odrastao uz Branka Ćopića. Hvala ti Branko!
Nije on Vojka Šešelj, čiča Draža niti biloo kkoji vojvoda pa da ga se pamti ......???