Kultura
13

Branko Ćopić u RS gotovo potpuno zaboravljen

Piše: G. D.
U godini kada bi trebala biti obilježena godišnjica rođenja jednog od najvećih pisaca koje je dala BiH Branka Ćopića čini se da on u Republici Srpskoj nikada nije bio manje cijenjen i uvažavan. Ćopić danas u RS-u i dalje ima porušenu kuću u Hašanima, spomenik na parkingu u centru Banje Luke i osnovanu, a potom ugašenu književnu nagradu "Branko Ćopić za mlade".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kada je nakon rata bista Branka Ćopića slučajno otkrivena, a 2006. godine konačno i restaurirana, činilo se da će dobiti novu adresu i da ona neće biti ništa manje značajna od one koja je podarena još jednom krajiškom velikanu Petru Kočiću, čiji se spomenik nalazi u istoimenom parku, preko puta Robne kuće Boska, u centru Banje Luke. Ali, Ćopićev spomenik je završio na najneočekivanijem mjestu - na parkingu ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Ministarstvo prosvjete i kulture je 2011. godine osnovalo književnu nagradu "Branko Ćopić za mlade", namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola, potom je nagrada 2013. godine ugašena, odnosno nije održana. Nagrade su, drugim riječima, dodijeljene samo u 2011. i 2012. godini, uz skromne novčane iznose - laureat je dobio 500, drugonagrađeni 300, a trećeplasirani na konkursu 200 KM - pa se postavlja pitanje da li je ova manifestacija ugašena bez razloga, odnosno da li je zaista bilo teško pronaći dvije ili tri hiljade maraka na godišnjem nivou koje bi omogućile da ova manifestacija, potrebna Hašanima, gdje se i održavala, ali i učenicima, ostane u životu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sa treće i najtužnije strane, kuća Branka Ćopića u Hašanima više gotovo i ne postoji. Postoje samo zidovi koji sablasno zjape i u najvedrijem danu. Cinizam je tako namjestio da je nemarna ruka i na takvu "scenografiju" stavila oznaku na kojoj piše da je to rodna kuća Branka Ćopića. Od ideje da se na tom mjestu ili u neposrednoj blizini podigne spomen-soba ostalo je isto što i od Ćopićeve kuće - ruševina. Starije Hašanlije tvrde da i bez kuće znaju gdje se nalazila soba u kojoj se Ćopić rodio. Desetak metara od kuće, okružena pokojim kamenom, nalazi se i čuvena bašta sljezove boje...

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Pred ovim se istinama osjećam postiđeno. Pokušao sam da se Ćopiću odužim prvim romanom o njemu, ali... kao pisac i član uprave Udruženja književnika RS pokušat ću učiniti nešto da osvijestim kolege, a novinari ne smiju prestati kritikovati kada su ovakve stvari u pitanju", rekao je književnik Rado Dimitrijević.