Komentari (23)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
koja bolest slaviti TURSKE OKUPATORE BOSNE.......nikad bosanci i hercegovci neće biti jedinstveni i sretni dok god postoje ljudi koji slave OKUPATORE KRALJEVINE BOSNE... DOLJE TURSKI...HRVATSKI I SRPSKI OKUPATORI ŽIVJELI BOSANCI I HERCEGOVCI muslimanske,katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti
Prvi koji je izgradio sufijsku tekiju u Islamu je kršćanski namjesnik u Remli (Palestina). Poslije su se tekije proširile diljem islamskog svijeta ličeći na samostane i utrkujući se sa gradnjom džamija.
SREBRENICA – TEKIJA - KUŠLAT U pisanim izvorima Srebrenica se prvi put spominje 1352. godine kao predgrađe tvrđave Srebrenik, kada se pominje i gradsko naselje sa razvijenim zanatima i živom proizvodnjom srebra. Pored Sasa kao rudara pominje se i kolonija dubrovačkih kopača plemenitih metala. Turci su mnogo godina prije osvajanja Bosne nastojali zavladati Srebrenicom kao važnim rudarskim središtem i to im je donekle i uspijevalo, ali su je konačno osvojili tek polovinom 1462. godine i u njoj postavili svoje povjerenike za rudarske poslove, te osnovali Srebrenički kadiluk.Godine 1660. Srebrenica je prema opisu Evlije Čelebije, imala 800 prizemnih i na sprat tvrdo zidanih i lijepih kuća, 6 mahala i 6 džamija sa mihrabom, zatim jednu tekiju, 3 mekteba, jedan mali han i 70 esnafskih dućana, kao i jedno lijepo javno kupatilo – hamam.
BEKTAŠIJSKA TEKIJA, MURAD-DEDEOVO TURBE I ZAVIJA U ČAJNIČU Na izlazu iz Čajniča prema Pljevljima, uz obronak planine Cicelj, nalazilo se veće mezarje, bektašijska tekija i Murad-dedeovo turbe. I Evlija Čelebija spominje Murad-babinu bašču sa bektašijskom tekijom.a postojalo je i turbe nešto niže pomenutog hotela, podignuto nekom poginulom turskom oficiru.
da je zivio danas sigurno bi se opasao bomabama i otisao na proglasenje Bosanskog IDOLA jer sveta knjiga zabranjuje idole
jeli ovo neko okupljanje bosnskih vehabija ?
Derviške institucije u Bosni i Hercegovini i Sarajevu TEKIJE(mjesta okupljanja dervisa) U BOSNI I HERCEGOVINI NAKŠIBENDIJSKA TEKIJA i TURBETA U FOČI Tekija se nalazi(la) iznad grada na padini Crnog Vrha. Pišući o ovoj tekiji Alija Bejtić je identificira sa Bajezid-babinom tekijom koju spominje Evlija Čelebija i za nju kaže: “Od svih (tekija) najznačajnija je Bajezid-babina tekija, na jugoistočnoj strani grada, među vinogradima i baščama. Tekija pripada (1974 god.) nakšibendijskom derviškom redu, a sastoji se od semahane i dva turbeta, dok je četvrti objekat ahar ili musafirhana nestao u Drugom svjetskom ratu. Fočaci znaju da su u onom turbetu lijevo od ulaza u tekiju sahranjeni Murat-baba i Bajezid-baba. U drugom turbetu su pročelnici tekije Muftići.”
Tarikat-i Nakšibendijje osnovao ga je Šah Behauddin Nakšibend (Shah Baha al-din Naqshband, p.1389 god .) u jednom selu u blizini grada Buhare (Bukhara) u Središnoj Aziji. Taj tarikat (u prevodu znaci put) se polahko širio istočno prema Indiji, ali i zapadno prema Turskoj. Uživajući potporu osmanskih Turaka, Nakšibendijje su djelovali sve do ukidanja Osmanskog sultanata i formiranja sekularne države pod Kemal-pašom Ataturkom .
Pod tim utjecajem pisao je i stihove koji su vise u sferi naucne fantastike nego stvarnosti.Citat ;Ilhamiju nista vise ne smeta,odkad nade Bozijeg rahmeta on ne zeli ni od koga himmeta,Allah,Allah srcem zbori dervisu\".( Samo izgovaranje Allahovog imena u kontekstu zikra nije vijerski utemeljeno,a to sufije izgovaraju u svojim zikrovima ).Vratio se u Zepce kao imam i hatib Ferhadpasine dzamije .Bio je gorljivi sufija i pijesnik.(Nije mi cilj bio diskreditovati ime sejha Zepcaka vec dostaviti cinjenice ko je on u stvari bio.Podatke sam uzeo iz knjige \"Ilhamijin put u smrt\"-autora Resada Kadica.
Sejh Abdulvehhab Ilhamija Zepcak roden je u Zepcu.Mentor mu je bio sejh(sufijski) Husejn baba. Porijeklom je je bio iz Bosne i poslije dugog boravka po Osmanskom carstvu (Istambulu) te, lutanja od tekije do tekije (a, ne dzamije) od Semerkanda do Buhare vratio se u rodni kraj.U mjestu Zivcici osnovao je tekiju (mjesto gdje se sufije okupljaju i uce zikr-postojanje tih ustanova nije vjerski utemeljeno).Ilhamija je bio njegov ucenik.Uveo ga je u tesavvuf (sufizam)-pravac pun novotarija i zastranjivanja .Ilhamija je tada pristupio derviskom redu Naksebendija(sekta).Umjesto dosadasnjeg imena Abdul Vehhab bin Abdul Vehhab Zepcak ,uzeo je (pod utjecajem sufizma) derviski nadimak Ilhamija sto u prevodu znaci nadahnuti.
Od saha,do harmonike do glume ,kista i slike, preko turbeta i tekije sufija i dervisa do pokvarenih vaiza neislamskih obicaja najvise da narod zabave do oni to nesto plaho rade, (Osvrt na plakat manifestacije - Bogat program Dana šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka sadrzaj- http://www.kultura-travnik.ba/u-travniku/152-dani-ejha-abdulvehhaba-ilhamije-epaka
bi bio red da znas nesto, bar nesto, o onome sto komentarises. Za nepismene, polupismene i neupucene: Procitajte kratki roman \"Ihamijin put u smrt\", pa onda komentarisite. Ovdje samo jedan ili dva komentatora znaju ko je bio rahmetli Ilhamija,bosnjak,musliman, sejh, glavni imam zepacke dzamije, kroz stihove digao glas protiv travnickog vezira, zulumcara, i glavom platio svoju nepokolebljivost u borbi za istinu, makar kroz stihove pjesme. Kamo srece da je danas vise Ihamija, ova bagra od vlasti bi se drugacije ponasala.
ovim kretenima sto vrijedzaju ocito fali kulture,ali sto jest jes i ovaj ludak sto ga nazva Tr.se trpa gdje mu nije mjesto,pa za njega je samo mafija i kafana dusu dala:))
štaće u nedostatku kulture i tradicije moraju nešto slaviti.
Hvala
bilo bi lijepo da je već u članku objašnjeno ko je Abdulvehhab Ilhamija Žepčak. po ovome znam samo da je valjda bio iz Žepča.