Travnik
0

Bogat program Dana šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka

Sarajevo-x.com
Bošnjačka zajednica kulture Preporod Travnik osmi put je organizirala kulturnu manifestaciju "Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka", koja je trajala od 10. do 23. decembra.

"Ime koje je u Preporodu odabrano kao zajednički nazivnik nizu kulturnih dešavanja i različitih umjetničkih sadržaja, ime koje u gradu Travniku postade sinonim za umjetnički izričaj, ime je ličnosti koja kao simbol već stoljećima živi unutar bošnjačke i bosanske kulture i književnosti. 'Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka', kulturna manifestacija koju tradicionalno organizira travnički Preporod, nastali su s ciljem da se napravi neka vrsta vremenskog i prostornog okvira, unutar kojeg bi građani Travnika mogli artikulirati svoja kulturna dostignuća i doživjeti dostignuća svojih sugrađana. To je bila vrsta osvježenja, neka vrsta zajedničkog dosezanja katarze koja je trebala pripomoći održanju vitalnosti kroz kulturno profiliranu zabavu", naglašava Amra Lolić, predsjednica travničkog Preporoda .

"Program ovogodišnjih 'Dana šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka' imao je za cilj zadržati pažnju na nama samima, potaknuti nas na samopromišljanje, ali i usmjeriti našu nadu i vjerovanje u mogućnost bolje budućnosti. Umjetnost i kultura, mada toga često nismo svjesni, u stanju su više toga pokrenuti i učiniti nego što to čine ljudi od kojih se očekuje promjena. Naprotiv, stvari mijenjaju mislioci, naučnici, kulturnjaci, umjetnici. Oni ljudima pomažu da razumiju svoj život, a u skladu s razumijevanjem života, nastaju i ljudski izbori i, u skladu s tim, donose se kritične odluke", ističe Lolićeva.

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Travnik organizovala je bogat program: od svečanog proglašenja početka manifestacije i dvodnevne likovne radionice koju je vodio slikar Hamo Muhović, te projekcije dokumentarnih filmova Nisveta Hrustića: "Pogrešan krug", "Džemo, koza i bruceloza" i "Drvo ti je k'o čovjek" te filma "Travnik i njegove džamije", filma koji je nastao u okrilju Preporoda i čiji je Preporod producent.

Osim toga, organiziran je šahovski turnir u kojem su učestvovali šahisti s područja Srednjobosanskog kantona, a za najmlađe je pokrenuta Mala škola šaha koja će trajati tokom zimskog raspusta. Publici je predstavljen posljednji broj časopisa "Divan", a također i drugo izdanje knjige "Travnička harmonika". Na tradicionalnom koncertu u okviru "Dana", travnički Preporod je ugostio Vokalni ansambl Bugojno koji u svome repertoaru njeguje ilahije i bosanske sevdalinke. I ove godine među srednjoškolskom omladinom raspisan je konkurs za najbolji literarni rad, te su proglašeni najbolji radovi i njihovim autorima uručene nagrade. I na kraju, proučen je zikr u Osojskoj tekiji u Travniku, kao spomen na Ilhamiju derviša i imama Ferhat-pašine džamije u Žepču.

Na Konkursu za najbolji literarni rad, u okviru "Dana" nagrađeni su: Sabahudin Hajrić (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola), Lejla Karalić (Elči Ibrahim-pašina medresa) i Halid Kasapović (Elči Ibrahim-pašina medresa).