Kultura
0

BLIFF otvara "Ljubav i drugi zločini"

FENA
Prvi Banja Luka internacionalni film festival (BLIFF), umjesto ranije najavljenog filma "Zavet“ Emira Kusturice, otvorit će film Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini“ koji je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem festivalu u Berlinu, potvrđeno je danas iz BLIFF-a.

To će biti prvo prikazivanje filma nakon već somenutog Berlinskog festivala, ali i Međunarodnog filmskog filmskog festivala u Sofiji i festivala u Vizbadenu na kojima je Arsenijević dobio nagradu za najbolju režiju.

Pored režije, Arsenijević zajedno sa Srđanom Koljevićem i Bojanom Vuletićem potpisuje i scenarij.

Podsjećamo, u okviru programa Prvog međunarodnog filmskog festivala, koji u Banjoj Luci počinje 2. maja, bit će prikazana 43 igrana i 22 studentska filma.

Cijeli program bit će podijeljen u sedam cjelina, a u kategoriji "Festival hit" posjetioci će imati priliku da pogledaju film "12", koji je bio ruski kandidat za "Oskara", zatim "Požuda, oprez" u režiji Anga Lija, koji je osvojio "Zlatnog lava" na Filmskom festivalu u Kanu, dok se iz kategorije "Djelić stvarnosti" može izdvojiti film "Selo budala", koji je ove godine na San Francisko festivalu osvojio nagradu za najbolju režiju.

Organizatori su najavili da će se među gostima, pored glumaca naći i režiseri filma "Izrael '75.“ Šahar Koan i Halil Efrat", a očekuje se i dolazak hrvatskog režisera Branka Ištvanića, čije će se djelo "Duh u močvari" predstaviti u kategoriji "BLIFF junior".

Festivalski žiri čini devet međunarodno priznatih članova iz raznih dijelova filmske industrije, među kojima će se naći Ronald Bergan, filmski historičar i kritičar koji radi za časopis "Gardijan", profesorica Jasna Žalica, Grit Lemke, predstavnik Lajpcig festivala, direktor FTV Jasmin Duraković, te Rukia Lukaki, predstavnik Balkan fonda namijenjenog za razvoj scenarija filmova iz zemalja Balkana.

Banjalučki Prvi međunarodni filmski festival će, pored Bate Živojinovića i Mirjane Karanović, s domaće filmske scene ugostiti Nebojšu Glogovca, Srđana Golubovića, Dejana Jaćimovića i Armina Omerovića, glumca Salvera Bakrija, te glumicu Nirsel Kus, kao i mladu britansku glumicu Kirsten Boin, zvijezdu filma "Ovo je slobodan svijet".