Kultura
5

Bh. animirani film "Fuck off" među najboljima na festivalu u Georgiji

Klix.ba
Kratki animirani film "Fuck off", bh. autora Berina Tuzlića, izabran je kao jedan od najboljih filmova u okviru film festivala “2013 Buried Alive”, koji se održava u Atlanti, u saveznoj američkoj državi Georgia.

Prema mišljenju stručnog žirija koji ističe da je ove godine prijavljeno najviše filmova od početka rada festivala 2005. godine, film „Fuck off“ predstavlja jedno od najboljih ovogodišnjih ostvarenja. “Fuck Off” će biti prikazan na “2013 Buried Alive” film festivalu u “Plaza Theatre” glavnog grada države Georgia koji se održava 8. i 9. novembra 2013. godine.

Film ilustrira bahati odnos čovjeka prema svijetu životinja u kojem se autor kroz kolorit tradicionalne animacije igra bojama i nastoji probuditi plemenitije stavove prema životinjama, ali i uopće.

“Počastvovan sam izborom stručnog žirija filmskog festivala koji prikazuje najbolje neovisne filmove na svijetu,” rekao je Berin Tuzlić, dodavši da s nestrpljenjem isčekuje reakciju publike.

Berin Tuzlić
Berin Tuzlić

“Samo ime festivala koji u prevodu znači “Živ zakopan” simbolizira da se na ovom festivalu bira ko će ostati zakopan, a ko će izaći na površinu,” rekao je Tuzlić i dodao: “Ovo nije samo moje lično postignuće, već i dokaz da BiH ima ljude koji nas u svijetu predstavljaju u najboljem svjetlu. Ljubav prema filmu, kreativnost i upornost recept su za uspjeh kojeg savjetujem svim mladim umjetnicima u BiH i svijetu".

Berin Tuzlić, višestruko nagrađivani bh. autor stripova i animiranih filmova, je kroz školu animiranog filma Pixel.ba obučio veliki broj mladih autora. Svojim radovima dao je veliki doprinost stvaranju bh. scene iz oblasti stripa i animiranog filma. Njegov prvi strip “Tarzan” objavljen je 1989.godine, a tokom devedesetih godina objavljeni su stripovi “Cvijetni Mačak”, “Zambak”, i “Bosman". Slijedi niz animiranih filmova kao što su film “Bombing", nagrađen na Seattle film festivalu 2012. godine, ”Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje", film koji je uvršten kao jedini evropski animirani film u takmičarskom programu Action/Cut Short Film Competition 2009 koji se održava u Californiji (SAD), te filmovi "Ne dam para zemlje moje" i "Half Disney".

Ostvarenja Berina Tuzlića se na kreativan i duhovit način bave univerzalnim pričama koje se mogu razumjeti svugdje na svijetu i koje skreću pažnju na korijen problema.