U Kini
220

Berin Tuzlić imenovan za počasnog gostujućeg profesora Instituta za animaciju Jilin

I. S.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana animacije 29. oktobra, Institut za animaciju Jilin u kineskom gradu Chang Chunu, organizovao je prestižnu konferenciju o animaciji i tehnologiji.

Ova višednevna manifestacija okupila je više od 500 stručnjaka, naučnika, industrijskih lidera, univerzitetskih nastavnika i studenata. Ovogodišnja konferencija bila je posvećena jačanju veze između umjetnosti i tehnologije u industriji animacije, istraživanju razvojnih mogućnosti, proizvodnji visokokvalitetnih animacijskih proizvoda te razvoju talenata za animaciju u modernom dobu.

Izuzetno mjesto na ovoj međunarodnoj akademskoj konferenciji imao je bosanskohercegovački multimedijalni umjetnik Berin Tuzlić, prepoznat kao stručnjak u oblasti animacije i umjetnosti. Tuzlić je održao dva predavanja "Pan animacije, razvoj umjetnosti i obrazovanja" i "Umjetnici ulaze u kampus". U sklopu predavanja, predstavio je svoje nagrađivane autorske animirane filmove i stripove. Zbog Berinovog doprinosa razvoju i unapređenju animacije i stripa, Jilin Institut za animaciju imenovao je Berina Tuzlića za počasnog gostujućeg profesora. Njegovo bogato znanje, iskustvo i stručni rad značajno će unaprijediti obrazovni proces ovog instituta.

Berin Tuzlić koji trenutno obavlja funkciju predsjednika ASIFA internacionalnog udruženja za animaciju, odjel BiH, bio je ključni učesnik u razvoju Jilin Instituta za animaciju od njegovog osnivanja 2000-te godine. Institut je danas najveći univerzitet na svijetu za izučavanje različitih oblasti animacije, sa impresivnim brojem od 12.000 diplomiranih animatora prošle godine, a očekuje se da će ta brojka porasti na 15.000 diplomiranih studenata sljedeće godine.

Tokom svog boravka, Tuzlić je također gostovao na kineskoj televiziji gdje je govorio o kreiranju sadržaja digitalne animacije, obuci kreativnih talenata, primjeni tehnologije u animaciji i stvaranju izuzetnih animacijskih proizvoda. Kroz svoja predavanja u gradovima poput Pekinga, Shangaja, Chang Chuna i Xiamena, Tuzlić je istraživao globalne perspektive animacije, pronalaženje mladih talenata, autentičnost i animacije virtualne vremenske i prostorne scene.

Osnovan u junu 2000. godine, Institut za animaciju Jilin je od Ministarstva obrazovanja Kine proglašen najvećim nezavisnim privatnim koledžom dodiplomskog nivoa 2008. godine. Danas Institut ima 13 područnih škola, a oblast animacije zauzima prvo mjesto među njima. Sa oko 12.000 studenata, stopa zaposlenosti diplomiranih studenata iznosi više od 90 posto, što ga čini jednim od vodećih centara za animaciju u svijetu. Zahvaljujući doprinosu počasnog gostujućeg profesora Berina Tuzlića, Jilin Institut za animaciju nastavlja svoj put ka izvrsnosti i inovacijama u oblasti animacije i umjetnosti.