Kultura
1

Baščaršijske noći: Sinan Alimanović trio u Kolobara hanu

Klix.ba
Sinan Alimanović
Sinan Alimanović
U sklopu Festivala Baščaršijske noći nastupit će Sinan Alimanović trio, zajedno sa gostima, u subotu, 06.07.2013. u 21 sat, u Kolobara hanu.

Članovi Sinan Alimanović trija su: Sinan Alimanović – klavir, Petar Peco Petej – bubnjevi, Dinko Šimunović – kontrabas. Vokalni solisti su: Zdenka Kovačićek (Hrvatska), Lejla Alimanović, i Miroslav Vuletić. Koncert će biti podjeljen u dva dijela: instrumentalni i vokalno-instrumentalni blok.

Kompozitor, dirigent i muzički aranžer bogate i plodonosne karijere Sinan Alimanović rođen je 11.02.1954. Svira klavir, orgulje i klavijature. Studirao je na Akademiji muzičkih umjetnosti u Skoplju, Prištini i Sarajevu. Svirao je u mnogim rock, jazz-rock i drugim velikim grupama. Bio je stalni član Revijalnog orkestra RTV Priština kao i Orkestra RTV Sarajevo (kasnije RTVBiH).

Bio je član legendarnih Indexa, član EBU/UER Public Jazz orkestra, a kao dirigent i aranžer na Euroviziji BH je predstavljao čak pet puta. Jedan je od osnivača Sarajevskog Big benda. Izdao je nekoliko CD-ova, uključujući 'Bosnian Groove' iz 2007. godine koji je kruna njegove karijere. Sinan Alimanović je danas profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.