Unosna umjetnost
0

Balska sezona Beču donosi 65 miliona eura

Sarajevo-x.com
Kada 11. novembra u Beču započne sezona maškara pocinje i bečka balska sezona. Do 24. februara u Beču će tako održava ukupno 450 balova, a očekuje se 300.000 učesnika, kao i prethodne godine.

Najveći broj čine jos uvijek same Bečlije. Njih 200.000 će i ove sezone biti posjetioci balova, a 45 % čak nekoliko različitih. Uz to bečki organizatori balova očekuju i 65.000 gostiju iz ostalih saveznih pokrajina kao i 35.000 turista iz inostranstva.

Bečki balovi su sada omiljeniji nego ikad. Prije svega mnogo tradicionalnih balova je već sedmicama prije otvaranja sezone rasprodano.

Posjetioci u prosjeku potroše 215 eura, što bi značilo 64,5 miliona eura ukupne dobiti za Beč, rekla je predsjednica Bečke privredne komore, Brigitte Jank. Prošle sezone prosječni izdaci iznosili su 180 eura po osobi, odnosno ostvareno je 54 miliona eura ukupne dobiti.

Ove godine posjetioci bečkih balova planiraju 28,5 miliona direktnih izdataka za balske karte i rezervacije stolova kao i za hranu i piće na balu. Uz novu balsku garderobu, cipele i nakit polazi se od dodatnih 22,5 miliona eura. Za posjetu frizeru i kozmetički tretman potrošiće se 7,5 miliona eura. Bečka gastronomija i taxi preduzeća profitiraće od 3 miliona eura od svakog balskog gosta.

Pri odabiru odjeće za bal Bečlije vode mnogo računa. Žene prije svega investiraju u nove cipele, haljine i nakit, potvrdilo je 45 % ispitanica. Manje rastrošni su muškarci, nove cipele i odijela želi kupiti njih samo 25 odnosno 15 %.

Najčešće navedeni razlog za posjećivanje bala je želja za lijepim večernjim provodom sa partnerom ili partnericom, koji prati uživanje u specifičnom ambijentu bečkih balova. Začuđujuće je da mogućnost za ples pri rangiranju najvažnijih razloga za posjetu balu zauzima tek peto mjesto. Prije toga Bečlije će posjetiti bal kako bi se sastali sa prijateljima i uživali u muzičkim notama. Nasuprot tome društveni razlozi igraju veoma podređenu ulogu.