Vrijeme je za teatar
0

"Ay, Carmela" i "Ovo je Jonesko, budalo" u SARTR-u

Sarajevo-x.com
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u subotu, 9. oktobra, bit će održana predstava "Ay Carmela", a u ponedjeljak, 11. oktobra, "Ovo je Jonesko, budalo". Obje predstave počinju u 20 sati.

U predstavi "Ay, Carmela" autora Josea Sanchisa Sinisterra, u režiji Roberta Raponje, glume Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

To je priča o glumačkom i ljubavnom paru, Carmeli i Paulinu, u okolnostima španskog građanskog rata koji su netom okupiranom selu, u kome su dan ranije ugovorili “ svoju tezgu”, primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Radnja započinje dan nakon te izvedbe da bi kroz fragmente, postupkom flash backa, bila rekonstruisana I sklopljena u sliku događaja iz prethodne večeri.
"Ovo je Jonesko, budalo", režirao je Ferid Karajica, a igraju Snežana Alič, Sonja Goronja, Irma Alimanović, Adnan Hasković, Sead Panduri Jasenko Pašić.

Ovom predstavom SARTR želi afirmisati kulturni identitet Sarajeva kao grada prepoznatljivog po svojoj urbanoj kulturi, lucidnoj duhovitosti, kritičkoj opservaciji i slobodoumlju.