Kultura
0

"Ars Aevi" bez podrške iz RS-a

SRNA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske neće dati saglasnost da udruženje "Ars Aevi" može da predstavlja BiH na Venecijanskom bijenalu, izjavila je danas pomoćnik ministra za kulturu Srpske Irena Soldat Vujanović.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da Ministarstvo prosvjete i kulture definitivno ne podržava zahtjev direktora udruženja "Ars Aevi" Envera Hadžiomerspahića da ovo udruženje predstavlja BiH u Veneciji na državnom nivou, ostavljajući mogućnost lične prezentacije ovog udruženja i njihovog projekta.

"Udruženje žArs Aeviž je pokretač i zagovornik pogrešnih mehanizama za ostvarivanje pozicija u vezi sa odrednicom i statusom tog udruženja u odnosu na cjelokupnu BiH", smatra Vujanovićeva.

Ona je dodala da Ministarstvo prosvjete i kulture RS ne osporava pravo direktoru "Ars Aevija" Hadžiomerspahiću da putem svoje Fondacije predstavi svoj projekat i afirmiše izabrane umjetničke programe, ali je naglasila da je učestvovanje selekcije BiH umjetnika na Venecijanskom bijenalu nešto sasvim drugo od predstavljanja "Ars Aevija" na bijenalu.

"BiH će u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova u narednom periodu ponuditi koncept koji je uobičajen za sve zemlje učesnice bijenala", najavila je Vujanovićeva.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Ljiljana Labović-Marinković podržala je stav Ministarstva prosvjete i kulture i istakla da Bih treba da ima predstavnika na Venecijanskom bijenalu, ali ne da on bude zastupan od strane "Ars Aevija".

Neki od argumenata koji su ranije navedeni kao razlog za odbijanje podrške ovom projektu su neslaganje eksperata Muzeja savremene umjetnosti RS sa projektom "Ars Aevija", nepostojanje umjetnika iz RS u njihovom katalogu za Venecijansko bijenale i izlaganje već viđene izložbe.