Brojni projekti i uspjesi
132

Altteatar zaključuje izazovnu 2020.: Ove godine smo pomjerili granice vlastite kreativnosti

L. K.
Ekipa predstave "Hoćemo l' VIŠE?"
Ekipa predstave "Hoćemo l' VIŠE?"
Iza Altteatra je godina ispunjena brojnim izazovima i uspjesima, a mnogobrojna ekipa sada se osvrće na one najvažnije projekte i događaje i već polako planira šta će raditi 2021.

Predstava "Dame biraju" proslavila je petogodišnjicu početkom godine: "Čekao nas je ispunjen kalendar za 2020. ali i 2021. godinu. Nadamo se da će nam glumci ostati zgodni do idućeg izvođenja!".

Predstava
Predstava "Dame biraju"

S druge strane, igranje nekih drugih predstava nije poremetila pandemija koronavirusa. Komad "Prah" pokazao se "praktičnim" za pandemijske uslove, pa je odigran na festivalima u Bihaću, Zenici, Kaknju i Banjoj Luci. Gordana Boban godinu zaključuje uz nagradu za najbolju glumicu na festivalu Zaplet 12-2000.

Predstava
Predstava "Prah"

"Pomjerajući vlastite granice kreativnosti, ove godine smo svima postavili pitanje 'Hoćemo l' VIŠE?', što je stvorilo nove mogućnosti, prijateljstva, izazove i razvoj. Zajedno s mladima iz devet lokalnih zajednica u BiH istraživali smo njihovu svakodnevnicu, mišljenja i potrebe kroz dramsku radionicu koja nosi naziv 'Budim se i mijenjam'.", kažu iz Altteatra.

Paralelno s nastajanjem predstave "Hoćemo l' VIŠE?" organizovan je prvi (ali ne i posljednji) "Kongres ARTivista": "Mladi koji su svom aktivizmu dali umjetnički izričaj nazvali su se ARTivistima, a upravo je ARTivizampostao nesvakidašnja forma našeg građanskog djelovanja, na šta smo veoma ponosni. Tako smo obilježili Međunarodni dan mladih i kampanjom #GdjeTiIdeš? ostavili tragove vlastitih stopa i zahtjeva na ulicama grada".

ARTističke stope odvele su ih na 11 teatarskih scena u BiH, gdje je izvedena predstava "Hoćemo l' VIŠE?".

"Pod epidemiološkim mjerama prikazali smo stvarnost mladih ljudi na scein, ali i čuli stvarnost ispred scene. Artivistička karavana bila je i javni forum građana i dijalog o povjerenju, promjenama te političkim i svakodnevnim izborima. Političarima u BiH poslali smo poruku 'Pipl mast trast ju!', odgovorno izašli na lokalne izbore, jer #DoNasJe da uradimo sve što je u našoj moći za bolje sutra", govore.

Iz Altteatra izražavaju zahvalnost svima koji su godinu fizičke distance učinili godinom zbližavanja.

"Ne zaboravimo se zahvaliti vladi na svim nivoima, koja je u ovoj godini potpuno zanemarila egzistenciju i rad kulturnih umjetnika, te koja nam svojim radom i ponašanjem daje inspiraciju za stvaranje i poticaj da hoćemo VIŠE. S druge strane, iskreno hvala Općini Centar Sarajevo koja je finansijski podržala izvođenje predstave 'Hoćemo l' VIŠE' u Domu mladih Sarajevo", ističu u saopćenju za javnost.

Saopćenje zaključuju kazavši kako je njihova novogodišnja želja da se publika što prije u punom kapacitetu i bez ograničenja vrati u teatar: "Lako je biti na sceni kad je ispred vas publika koja aplaudira. Vi ste naše najveće bogatstvo, jer bez vas nema ni nas. Zbog toga vam hvala!".