Osigurajte ulaznice
47

Predstava "Balkanski kvadrat kredom" ili ljubav u sjeni šaltera stiže u Sarajevo i Travnik

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Nakon oktobarskih izvođenja u Sarajevu, Vitezu i Gračanici nova predstava Altteatra spremna je za nova izvođenja – u Sarajevu i Travniku.

Najnoviji uradak na repertoaru Altteatra, predstava "Balkanski kvadrat kredom" prati mladi par u borbi s vjetrenjačama sistema, na njihovom neizvjesnom putovanju kroz labirinte birokratije, institucija i nametnutih ograničenja, odakle vrebaju brojni izazovi kojima se odupiru humorom i pjesmom.

Predstava će biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo 15.11.23. u 20h, kao i Centru za kulturu Općine Travnik 17.11.23. u 20h. Ulaznice možete kupiti na blagajnama pozorišta ili u sistemu kupikartu.

Komad na satiričan i provokativan način postavlja važna pitanja zajednička mladima na Balkanu: kakva je njihova budućnost u rodnoj zemlji, može li ljubav platiti račune i unijeti smisao u svijet izokrenutih vrijednosti, te konačno - ostati ili otići?

Dok nastoje da izgrade osnove normalnog života, osiguraju egzistenciju, zasnuju porodicu ili pronađu dom, nailaze na niz grotesknih likova i apsurdnih situacija, suočavajući se sa korupcijom, nepravdom, predrasudama, bahatošću vlasti i drugim problemima koji tište i paraliziraju cijelo društvo.

U potrazi za mogućim rješenjima, pred junacima je izbor između bijega, pristanka na život u vlastitom malom svijetu u kojem će vraćati kredit i živjeti na rate, i pokušaja da sruše zidove koji onemogućavaju svaku promjenu i napredak. Oružje za kojim posežu u toj borbi je humor, savršeno inkorporiran u sjajne songove i koreografije koji predstavu čine zabavnom i pitkom uprkos njenoj ozbiljnoj tematici.