Sukob zbog Lečića
67

Almir Imširević više nije član žirija Susreta pozorišta u Brčkom, Jakov Amidžić najavio tužbu

I. S.
Almir Imiširević i Jakov Amidžić (Foto: Facebook/susreti.co.ba)
Almir Imiširević i Jakov Amidžić (Foto: Facebook/susreti.co.ba)
Dramski pisac Almir Imširević napustio je žiri 38. izdanja Susreta pozorišta u Brčkom, jer ne želi raditi s Branislavom Lečićem. Ipak, direktor susreta Jakov Amidžić nije prihvatio ostavku, jer nije napisana i najavio je tužbu protiv Imširevića.

"Brčko je lijep grad i u njemu žive neki dragi i dobri ljudi. Bilo je lijepo opet ih sresti. Ipak, ja sam se vratio kući! Nakon odgledane predstave Narodnog pozorišta iz Sarajeva te poslije tri dana 'ubjeđivanja' s organizatorima susreta, odlučio sam napustiti žiri. (Detalje vam, iz pristojnosti i radi vlastitog zdravlja, neću prenositi.) Danima su mediji, kao i društvene mreže, pretrpani izjavama, objavama, komentarima... Ipak, do trenutka kad ovo pišem, organizatori Susreta nisu obavijestili medije niti pozorišne ljude, o mom povlačenju. Usmeno sam, od direktora festivala, obaviješten tek o tužbi koja će biti dignuta protiv mene. (Kad stigne na moju adresu, obećavam, uokvirenu ću je držati u sobi svoje kćerke.)", napisao je.

Naveo je i kako je za danas planirana promocija "Antologije bošnjačke drame pozorišnih/kazališnih susreta" i da je on najavljen kao jedan od sagovornika. Napisao je kako "ne zna za Bošnjake, ali dramu promoviše i ovim činom... iz svoje sarajevske sobe. Još jedno čudo, kakva su u teatru sasvim uobičajena pojava, zar ne?".

"O Branislavu Lečiću neću pisati, iskoristit ću rečenicu koju je o njemu/glumcu izrekao direktor Jakov Amidžić: 'Glumci su galamdžije... ponekad i glume to što hoće da kažu. Oni glume i u privatnom životu... ponekad. Zagalame, jer ih slabo ko sluša'", dodao je.

On je kao "jednočlani žiri" pobjednicama Susreta u Brčkom proglasio Anju Šovagović, Hanu Selimović, Jelenu Đokić, Vedranu Božinović, Anu Maras Harmander, Maju Izetbegović, Dinu Mušanović, Alisu Stojanović, Selmu Spahić...

U narednoj objavi objasnio je kako su ga novinari obavijestili da je direktor susreta Jakov Amidžić kazao kako je "još uvijek član žirija jer nije dao pismenu ostavku". Imširević mu je nakon toga poslao e-mail.

"Usmeno sam vas, dan nakon što je odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva, obavijestio o svom napuštanju žirija ovogodišnjih susreta. Iznio sam vam svoje razloge, a kratki razgovor ste završili naglasivši mi da ću za svoj postupak 'biti tužen'. Postupite, naravno, kako vam zakon i ugovor nalažu. Ja, Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva, i ovim putem vas obavještavam o svojoj ostavci na mjesto člana žirija na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom", naveo je.

Dao je ostavku jer je, prema njegovom mišljenju, bio izložen Amidžićevom neprofesionalnom i neetičkom odnosu te ogromnom pritisku koji trpi zbog njegovih pogrešnih odluka i još strašnijih poteza, kojima je uvrijedio njegove kolegice, kolege i brojne pozorišne ljude.

"Sve ovo vrijeme nisam se oglašavao u medijima, dok ste vi, kao i drugi koje je javnost prozvala, neprestano istupali s novim objavama, komentarima, stavovima, koji su samo dodatno urušavali ovo malo smisla što je ostalo u ovogodišnjem festivalu. Iskrena podrška i izvinjenje divnim osobama, prije svega ženama, koje rade u vašem timu. Publici se neću izvinjavati. Njihovoj radosti bivanja u teatru odsustvo žirija, baš kao i njegovo prisustvo, ne znače ništa. Tako i treba biti. Ali, bez glumica i glumaca - ne ide! Pozorište su oni, a ne direktori, novinari, žiri...", zaključio je.