27. marta
0

"Alfa Beta" u Narodnom pozorištu Mostar na Svjetski dan teatra

Klix.ba
Foto: Narodno pozorište Mostar
Foto: Narodno pozorište Mostar
Izvedbom predstave "Alfa Beta" u srijedu, 27. marta, s početkom u 20 sati, Narodno pozorište Mostar obilježit će Svjetski dan teatra.

Ova predstava u režiji Saše Oručevića, nastala prema tekstu E. A. Whiteheada, bavi se bračnim odnosima, odnosima u porodici općenito propitujući instituciju braka s pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i što sa sobom kroz vrijeme brak nosi, a ključno pitanje je koliko ostajemo svoji kroz vrijeme, koliko smo dužni ostati vjerni sebi, a koliko instituciji braka i kako nas to oblikuje.

U predstavi glume Fatima Kazazić i Saša Oručević, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka. Ulaz je besplatan, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Inače Svjetski dan kteatra obilježavaju pozorišne kuće širom svijeta različitim programima, kao i čitanjem tradicionalne međunarodne poruke uoči izvođenja predstava.

Međunarodnu poruku, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Autor ovogodišnje poruke je kubanski pozorišni reditelj, dramaturg, dramski pedagog i profesor Carlos Celdrán.