Kultura
182

3D origami: Mladi Fojničanin od papira pravi nevjerovatne umjetničke skulpture

Piše: M. N.
Japanska umjetnost savijanja papira nazvana origami je posebna vještina stvaranja kreacija koje ukrašavaju domove i uljepšavaju svakodnevnicu ljudskom oku. Sedamanestogodišnji Vedran Miletić iz Fojnice bavi se kreiranjem 3D origamija vrlo uspješno, a nedavno je održao prvu izložbu na kojoj su svi zainteresovani mogli vidjeti kako izgledaju te umjetničke kreacije.

Miletić se 3D origamijem bavi već pet godina i može se nazvati profesionalcem. Nije imao mentora, već je učio putem Googlea i Youtubea.

"3D origami je po meni zahtjevniji od običnog jer traži više strpljenja, vremena i truda. Za jedno prosječno djelo, naprimjer labuda, potrebno je 2-3 dana da se završi, ali sve ovisi od veličine i vrste", rekao je Miletić za Klix.ba

Miletić je učenik 3. razreda Srednje škole Ivan Kovačić Kiseljak. Bavi se nogometom, odbojkom, uličnom gimnastikom i biciklizmom, ali najviše slobodnog vremena posvećuje 3D origamiju. Nedavno je u Fojnici organizovao i prvu izložbu koja je trajala tri dana.

"Moja prva 3D origami izložba je prošla iznad mojih očekivanja. Sala je bila prepuna. Posjetioci su mogli pogledati 50 radova i zabilježen je veliki broj posjeta", rekao je Miletić.

Kada vidite izgled ovih umjetničkih radova možete shvatiti da je upravo to može biti idealan poklon. Miletić tvrdi kako upravo 3D origami može biti pravi izbor.

"Neki misle da nije stabilno, odnosno čvrsto, ali uistinu jeste", naglasio je Miletić.

Kada su u pitanju planovi za blisku budućnost, Miletić je kazao kako bi volio organizovati još izložbi u BiH.

"Dalje neka bude kako se papir savije", rekao je.

Više o radu i 3D origamiju ovog mladog bh. umjetnika pogledajte na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici.